Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Βασίλη Τσίκαρη, Σπύρο Πάικα, Βασίλη Τσίνο και Παύλο Λιλή συναντήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου με την διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών – Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και συζήτησε  ζητήματα που απασχολούν τους Μηχανικούς – Εργολήπτες. Οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο είναι ιδιαίτερα έντονες και σχετίζονται με τον περιορισμό του αντικειμένου λόγω μειωμένων χρηματοδοτήσεων. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τον περιορισμό πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον κλάδο με την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς. Τις συνθήκες αυτές έρχεται να συμπληρώσει και η κατάργηση του ελάχιστου ορίου προϋπολογισμού έργων που μπορούν να αναλάβουν μεγάλες εταιρείες του κλάδου με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να προσλάβει άνισες διαστάσεις για τους Ηπειρώτες μικροεργολάβους.
Η δυνατότητα Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών να εκτελούν έργα με απευθείας ανάθεση σε έκτακτες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, αφήνει τη δυνατότητα κατάχρησης που στη πράξη οδηγεί σε κατάτμηση των έργων, δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις απαιτήσεις διαφάνειας και ισότιμης αντιμετώπισης και χρησιμοποιείται  για την οικοδόμηση πολιτικών και προσωπικών πελατειακών μηχανισμών. Η πρακτική αυτή προσθέτει πολλαπλά προβλήματα σε ένα κλάδο που υποφέρει από τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας.
Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές η προοπτική ενοποίησης του ασφαλιστικού φορέα ΤΣΜΕΔΕ με τα υπόλοιπα ταμεία και μάλιστα μετά και τις τεράστιες απώλειες που ήδη είχε με το «κούρεμα» των αποθεματικών του.
Η αντιπροσωπεία της Παράταξης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την αντίθεσή της στις καταχρηστικές πρακτικές των απευθείας αναθέσεων και δήλωσε ότι θα συνταχθεί με το κλάδο για την ορθολογική χρήση της δυνατότητας αυτής σε πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις.  Τέλος, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι η λύση και στα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου είναι η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση. Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας  και θα χρησιμοποιεί το δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα εκφράστηκε η στήριξη της Παράταξης στα δίκαια αιτήματα του κλάδου που κινούνται έξω από καθαρά συντεχνιακές λογικές.
Ιωάννινα 27/11/2014
Το Γραφείο Τύπου της Παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


Subscribe to RSS Feed