Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι

Στις 31 Ιουλίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των αρμοδίων οργάνων της αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντιδρώντας στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές επέβαλαν με τη σειρά τους εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Όμως η ψυχροπολεμική διάσταση που λαμβάνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ρωσίας έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας στην Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 406 εκατ. Ευρώ και οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με τη Ρωσία ξεπερνούν τα 9,3 δις Ευρώ το χρόνο ενώ το ίδιο έτος το 1.3 εκατ. ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας.

Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν άσκησε τα δικαιώματά της, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων, αφού αυτή ξεκίνησε ενόσω είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που μας οδήγησαν σε αυτή την τόσο λάθος επιλογή, δεν αντιλαμβάνονταν το πιθανό στρατηγικό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές;

Η στάση τους αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας με αναφαίρετο το δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ως φερέφωνο στις επιδιώξεις τρίτων.
Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, εξαιτίας της οποίας προέκυψε το χάσμα στις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Μόσχα, κακώς η ΕΕ παίρνει ανερυθρίαστα την πλευρά του νέου καθεστώτος στο Κίεβο, επειδή το τελευταίο βασίζεται σε φασιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις.

Είναι καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα και την εθνική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή η σύμπλευση με το Κίεβο και η σύγκρουση με τη Μόσχα, καθώς διακυβεύεται η σταθερή σχέση με τη Ρωσία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό – ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα είναι το εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα- .

Ωστόσο από την κυβέρνηση, δεν γίνεται καν λόγος και δεν υπάρχει καμία διάθεση να διαφοροποιηθεί σε αυτή την κρίσιμη φάση τουλάχιστον από την ΕΕ, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη ο χειρισμός και του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

Το τελευταίο που θα ήθελε τώρα η κυβέρνηση είναι να τα «σπάσει» με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όταν περιμένει από τον ευρωπαϊκό παράγοντα ουσιαστική βοήθεια στο πρόβλημα του χρέους! - 3 - 3

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός είναι όντως σκόπιμο να δούμε τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί βήμα βήμα ο αφανισμός του Έλληνα αγρότη:

Φαίνεται ότι η συγκυβέρνηση πιστή εντολοδόχος των Τροϊκανών σχεδιάζει τον αφανισμό του αγροτικού κόσμου με μια σειρά από φαινομενικά ασυνάρτητες αλλά πολύ καλά σχεδιασμένες πράξεις ξεπουλήματος της μοναδικής ελπίδας αναγέννησης της χώρας μας που είναι ο πρωτογενής τομέας όπως:

Ξεπούλημα της ΑΤΕ στην οποία ήταν υποθηκευμένο το μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτικής γης σε ιδιωτική τράπεζα.

Ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. μιας κερδοφόρας κρατικοσυνεταιριστικής επιχείρησης που παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι διορισμένες διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια και οι πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων κρατούσε σε καλό επίπεδο την κτηνοτροφία και το εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου.

Το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί την άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν σχέση με αυτό (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια).
Οι τιμές πώλησης δεν είναι προϊόν σχεδιασμού που να οδηγεί στη βιωσιμότητα της αγροτικής οικογένειας.

Ανελέητη υπερφορολόγηση σε ανθρώπους που αναντίρρητα έχουν πολύ μικρή φοροδοτική ικανότητα.

Πρόσφατο παράδειγμα αδράνειας και κακών χειρισμών είναι η εξάπλωση με καταστροφικά αποτελέσματα του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς που οδήγησε στη θανάτωση εκατοντάδων κοπαδιών και δυστυχώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον καταρροϊκό πυρετό απειλείται με εξαφάνιση η προβατοτροφία της χώρας.

Ανεπαρκείς είναι οι εμβολιασμοί για ασθένειες και η υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικών αιμοληψιών στα ζώα, που αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Κατάργηση κάθε προστατευτικής διάταξης για τη Γη Υψηλής παραγωγικότητας
Παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού να απασχολούν υπεύθυνους επιστήμονες με μερική απασχόληση αλλά και κατόχους πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης « ανοίγοντας » την ήδη ανοικτή πόρτα του επαγγέλματος του Γεωπόνου.

Εφαρμογή των άστοχων και ανεδαφικών προτάσεων του ΟΟΣΑ για γάλα, γιαούρτι και ελαιόλαδο.

Εμπαιγμός των παραγωγών για την πολυαναμενόμενη ΚΥΑ περί αγροτικών αγορών

Με το νέο νομοθέτημα που πήρε "σάρκα και οστά" (Ν. 4264/2014, ΦΕΚ 118Α) με τίτλο "Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις" οι αγρότες από δω και στο εξής παύουν να έχουν το δικαίωμα να πουλάνε τα δικά τους προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή με άδειες υπαίθριου εμπορίου! Ο τρόπος που διενεργείται το χονδρεμπόριο στη χώρα μας ( τιμές παραγωγών, τρόπος πληρωμής , χρόνος πιθανής πληρωμής ) καθιστά απολύτως μη βιώσιμη μια μέση αγροτική εκμετάλλευση.



Άρα η « λογική » των κυβερνώντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης από το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της χώρας αφού ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει το συντριπτικό ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τις καθιστά μη βιώσιμες.
Όλα οδηγούν στην μεθοδευμένη κατάρρευση των αξιών στην αγορά υπό την πίεση της αναμενόμενης μαζικής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και τη στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε αυτά;

Σίγουρα να μην συμπολιτεύονται αντιπολιτευόμενοι αλλά και να μην αντιπολιτεύονται συμπολιτευόμενοι.

Να μην λειτουργούν ψηφοθηρικά αλλά ουσιαστικά προτείνοντας λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους Ηπειρώτες.

Να μην ενδιαφέρονται για την εικόνα τους αλλά για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του λαού της Ηπείρου.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στην εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόβλημα διάθεσης των ακτινιδίων στην περιοχή μας εκτιμούμε ότι είναι αν μη τι άλλο υπερβολικά ( και αναφέρομαι στο σημείο εκείνο που λέει ότι αφορά 3.000 παραγωγούς, οι οποίοι διέθεταν στην αγορά της Ρωσίας 60 % της παραγωγής.
Παρ’ όλα αυτά η αγορά οπωροκηπευτικών στη χώρα μας είναι πολύ ρευστή και το εμπάργκο έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς ακτινιδιάς και εσπεριδοειδών στην περιοχή μας. 
Subscribe to RSS Feed