Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014


Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα εφάρμοζε αυτή η κυβέρνηση την συνταγματική απαίτηση για   δωρεάν και με αξιοπρέπεια πρόσβαση για όλους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αλλά να φτάσει και να την καταργήσει με νόμο…….! 

δωρεάν αφηρημένη διάνυσμα ιατρικήΙδιώτη μάνατζερ λοιπόν που θα διαχειρίζεται το "ταμείο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για 50 (!) χρόνια προωθεί ο υπουργός Υγείας, με νόμο που ψηφίζεται σήμερα (11/9) στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτόν συστήνεται εταιρεία (ΕΣΑΝ Α.Ε.) στην οποία θα συμμετέχουν το κράτος αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το χρήμα που θα ρέει στο ΕΣΥ για 50 χρόνια. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ ΑΕ, θα είναι 1 εκατ. ευρώ, και θα καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο. Οι μετοχές είναι προσωπικές και μεταβιβαστέες καθώς  «το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς, σε ποσοστό που ουδέποτε θα υπερβαίνει το ποσοστό του 29% του συνόλου των μετοχών».
Η ΕΣΑΝ ΑΕ θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και τα στοιχεία των ασθενών. Η εταιρεία αυτή θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Βασικό εργαλείο είναι Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG), σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Με λίγα λόγια το σύστημα θα αντιμετωπίζει την ασθένεια και όχι τον ασθενή καθώς η υπέρβαση του κόστους θα βαρύνει τα νοσοκομεία που θα πρέπει να λειτουργούν με ανταγωνιστικούς όρους και με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της αγοράς. Όσα από αυτά δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα συγκροτήματα (κυρίως μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας) θα οδηγούνται στο κλείσιμο, κάτι που δεν απέκλεισε και ο  ίδιος ο Υπουργός. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται σαφώς ότι η ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει και τη μισθοδοσία των εργαζομένων έχοντας τη δυνατότητα να «κόβει και να ράβει» τις αμοιβές ανάλογα με τις αποφάσεις και τις ανάγκες των ιδιωτών. Ο μισθός του εργαζόμενου θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις για μείωση του κόστους και διαρκώς θα συμπιέζεται προς τα κάτω».
 «Η εισαγωγή του μισθολογικού κόστους στα Kλειστά Eνοποιημένα Nοσήλια θα αυξήσει το συνολικό μέσο κόστος νοσηλείας κατά 50%» σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων  και «οδηγούμαστε έτσι στα λεγόμενα 'αιματηρά εξιτήρια', που οι ίδιοι οι Γερμανοί υγειονομικοί έχουν καταγγείλει: Εξιτήρια χωρίς ολοκληρωμένη θεραπεία, ώστε να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο 'παραγωγικό' και 'προσοδοφόρο', και να πάρει περισσότερα χρήματα από την κατανομή της ΕΣΑΝ».
Δένει η επιχειρούμενη αξιολόγηση στα νοσοκομεία με την λειτουργία του ΕΣΑΝ..?  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΝΑΙ.  Η Λεγόμενη αξιολόγηση θα είναι το πολυεργαλείο εκείνο της κυβέρνησης, με το οποίο θα κλείσει δομές και θα απομακρύνει εργαζόμενους που θα θεωρηθούν περιττοί από το χώρο της υγείας. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και το δίνουν τα άρθρα 152 και 95 του Δημοσιοϋπαλληλικού  Κώδικα, το Άρθρο 7 παρ.6. του νόμου 4024/2011 για την ποσόστωση στην βαθμολογική εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κυβέρνηση παρακάμπτει την αυτοαξιολόγηση των εργαζομένων και πετάει το μπαλάκι  στους πρόθυμους  Διευθυντές και Προϊσταμένους για την εφαρμογή της αξιολόγησης. Και ποιοι θα είναι οι πρόθυμοι Προϊστάμενοι και Δ/ντές που θα σπάσουν το ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων κατά της αξιολόγησης στην υγεία?

Δένουν οι επικείμενες κρίσεις Προϊσταμένων και Δ/ντων με την αξιολόγηση? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΝΑΙ.  Οι διοικήσεις κλείνουν το μάτι στους πρόθυμους μιας και αυτοί θα αξιολογηθούν με τον καινούργιο νόμο που στο κριτήριο κρίσης θα παίζει σημαντικό ρόλο η ….συνέντευξη και όχι τα προσόντα ( μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ) που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στατικά.
Κι αν οι εργαζόμενοι αντιδράσουν….?
Έχει φροντίσει και για αυτό με το νομοσχέδιο που έρχεται για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ( π.χ. για να λάβεις απόφαση για απεργία χρειάζεται το 50% των μελών της Γ. Συνέλευσης), που καταργεί μια σειρά από συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είναι σενάρια αρρωστημένου μυαλού όλα τα παραπάνω?  Δυστυχώς όχι. Είναι κυβερνητικό σχέδιο που ξεδιπλώνεται σιγά –σιγά σε όλες τις πτυχές του για την απαλλαγή του κράτους από κάθε τι που συνιστά κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.
·         Απαλλάσσομαι από ότι μου φορτώνει δημοσιονομικό κόστος ( Υγεία, παιδεία)
·        «Αξιολογώ» και απομακρύνω τους περιττούς δημοσίους υπαλλήλους
·        Δημιουργώ στρατιά προθύμων για να στηρίξω τα σχέδια μου με απλή συνέντευξη
·        Απαλλάσσομαι από τις ενοχλητικές φωνές των συνδικαλιστών



Συντάκτης άρθρου: Δημήτρης Τζιάλλας, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μέλος περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» και μέλος τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.


                                       ΠΕΜΠΤΗ 11/9/2014
Subscribe to RSS Feed