Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014


Τα μέλη της  Κίνησης  Πολιτών για την προστασία του Αώου νοιώθουν μεγάλη χαρά και συγκίνηση για την θερμή συμμετοχή πολιτών, κατασκηνωτών, μουσικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, πολιτικών, ακτιβιστών, αθλητών και εθελοντών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στις εκδηλώσεις στην περιοχή της Βοβούσας και του Ανατολικού Ζαγορίου ενάντια στην εκτροπή της πηγής ζωής της περιοχής μας , του ποταμού Αώου . Όλοι μείνανε εντυπωσιασμένοι από την απίστευτη φυσική ομορφιά της περιοχής και φύγανε με ένα ερώτημα… Πόσο αρρωστημένα είναι τα μυαλά αυτά που σχεδιάζουν παρεμβάσεις και καταστροφές σε μια τέτοια περιοχή ?? 

Η 4ήμερη ελεύθερη κατασκήνωση (7,8,9,10 Αυγούστου) στην περιοχή του καταφυγίου με τις παράλληλες εκδηλώσεις στον χώρο της κατασκήνωσης αλλά και στην Βοβούσα  ένωσε τους προβληματισμούς ανθρώπων από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών και από την γειτονική Αλβανία . Η άρτια επιστημονική τεκμηρίωση για την καταστροφικότατα του σχεδιαζόμενου έργου και η συντριπτική ανατροπή των επιχειρημάτων από την δήθεν ωφελιμότητα του έργου κατά την διάρκεια των συζητήσεων ίσως είναι πλεονασμός για το αυταπόδεικτο . ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Οι ποδηλατικοί αγώνες που έγιναν στις 31 Αυγούστου ήτανε για δεύτερη χρονιά μια μεγάλη  εμπειρία για αθλητές, εθελοντές και επισκέπτες . 120 χιλιόμετρα σε μια σκληρή και πολύ δύσκολη διαδρομή δεν είναι εύκολο πράγμα. Όλοι όμως δηλώσανε ότι εισπράξανε μεγάλη ψυχική δύναμη για να ανταπεξέλθουν στη πολύ δύσκολη αυτή καταπόνηση από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Ο Περικλής Ηλίας (πρώην παγκόσμιος  πρωταθλητής) που για δεύτερη χρονιά κέρδισε τον αγώνα ήτανε κατηγορηματικός … «είναι αυτή η πανέμορφη διαδρομή που ΔΕΝ σου επιτρέπει να αρνηθείς την συμμετοχή» , ο Γιώργος Δάντος  δεύτερος στην κατάταξη αναρωτήθηκε «Μα αν ΔΕΝ ήτανε αυτή η ομορφιά με τον Αώο να ρέει θα άφηνα κατακαλόκαιρα την πατρίδα μου την Μύκονο για να ανηφορήσω στην Βόρεια Πίνδο ???» , ο δε Βασίλης Κρομμύδας , (δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο τρίαθλο) συνόψισε με μία φράση την ουσία του αγώνα «ΔΕΝ θα κόψουν το ποτάμι, θα τους κόψουμε τον δρόμο».
Είμαστε ευτυχισμένοι που υπερασπιζόμαστε αυτόν τον τόπο. Θα υπερασπιστούμε τον Αώο και τα φυσικά αγαθά της περιοχής μας με όλες μας τις δυνάμεις. Θα υπερασπιστούμε τον Αώο γιατί αυτός είναι ο δικός μας πλούτος ο πλούτος των προγόνων μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ο πιο μικρός εθελοντής ο 10χρονος Μάριος αναρωτήθηκε κάποια στιγμή «μα αν στερέψει το ποτάμι θα γκρεμίσουν και τη γέφυρα γιατί δεν θα χρειάζεται».  Ε, ΟΧΙ Μάριε !! ΔΕΝ θα τους αφήσουμε. Ο Αώος δεν είναι κάποια κυβικά νερό. Είναι τα γεφύρια,  τα ρέματα και οι κοιλάδες, είναι πολιτισμός αλλά και πηγή ζωής είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Υ.Σ.. Οι χρηματοδότες μας (αυτοί ντε οι βαρκάρηδες από τη ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ)  ΔΕΝ μας έστειλαν τις τελευταίες δόσεις και έτσι χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν εκατοντάδες εθελοντές που ξέρουν να «δουλεύουνε και να τραγουδάνε» για να έχουμε άρτια οργανωμένες εκδηλώσεις.  Άλλωστε όλοι οι συμμετάσχοντες ήρθανε αφιλοκερδώς μια λέξη που κάποιοι κρατικοδίαιτοι ΔΕΝ την γνωρίζουν καν μιας και πίσω από κάθε ενέργεια μυρίζουν μόνο χρήμα. Η δυστυχία σε όλο της το μεγαλείο..


Subscribe to RSS Feed