Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015


Να αναλάβει τις δικές της ευθύνες κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ , κ. Σπ. Πάικας, στην τοποθέτησή του για τον Προυπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Ηπείρου, εστιάζοντας κυρίως, στα ζητήματα της ενίσχυσης του ρόλου της αυτοδιοίκησης και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού "...με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων". 

Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της "ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ", κ. Σπ. Πάικα, για τον Προϋπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Ηπείρου

"Φέρεται σήμερα προς συζήτηση ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Ηπείρου για το οικονομικό έτος 2016 έχοντας φυσικά όλοι μας λάβει γνώση των επιμέρους οικονομικών στοιχείων του προς έγκριση προϋπολογισμού καθώς και τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του έτους 2015.
Είθισται σε συζήτηση για τον προϋπολογισμό να γίνονται τοποθετήσεις που ξεφεύγουν από τα στενά οικονομικά πλαίσια και έξω από τους αριθμούς που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Και θα ήθελα την ανοχή σας για να κάνω χρήση αυτού του δικαιώματος στην σύντομη τοποθέτησή μου.
Η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 γίνεται σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή συγκυρία κατά γενική παραδοχή και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ένα πολύ βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την μελλοντική πορεία του ρόλου της αυτοδιοίκησης γενικά στη χώρα. Απλοϊκά για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό σκληρή επιτήρηση και με συνεχιζόμενες δυσβάσταχτες περικοπές πόρων.
Οι αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση την Αυτοδιοίκηση χιλιοειπωμένες. Ελάχιστοι έως και μηδαμινοί όμως αυτοί που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Με την συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει τον εύκολο δρόμο της ρίψης των ευθυνών σε όλους τους άλλους. Από τους σημερινούς κυβερνώντες, τους διαχρονικά κυβερνώντες και φυσικά όσους αυτοδιοικητικούς είχαν στα χέρια τους την εξουσία κατά τα προηγούμενα έτη.
Με ξεκάθαρη επιλογή της κεντρικής εξουσίας τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, έχοντας ως ‘’σύμμαχό’’ της όλα όσα διαχρονικά διαμορφώθηκαν, απεκδυόμενη σε μεγάλο βαθμό των ευθυνών της, να αποτελεί η πολιτική ισοπέδωση και η ταύτιση γενικά και αορίστως όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που ασχολούνται σήμερα με τα κοινά. Σε συνέχεια της λογικής του ‘’όλοι μαζί τα φάγαμε’’ του ‘’όλοι ίδιοι είναι’’, ‘’οι καλοπληρωμένοι αιρετοί’’, ‘’οι δικοί τους και οι άλλοι’’ ‘’τα παιδιά των αιρετών’’ και άλλοι τόσοι στοχευμένοι και πολιτικά καθοδηγούμενοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για να πετύχουν ορισμένοι τον στόχο τους. Που δεν είναι άλλος από το να γίνει συνείδηση στην κοινωνία ότι με όλα αυτά υπηρετείται δήθεν το περί δικαίου αίσθημα και αποκαθίσταται η παραμελημένη έννοια της νομιμότητας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να μας σύρουν όλους ανεξαιρέτως στον πολιτικό βούρκο που οι ίδιοι έφτιαξαν και που μόνοι τους δεν μπορούν πλέον να τον ξεπεράσουν. Για το λόγο αυτό και φτιάχνουν συνειδητά συμμέτοχους. Στη λαίλαπα αυτή λοιπόν και μέσα σ’ αυτό το βάρβαρο και εντελώς άδικο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της έρχεται σήμερα προς συζήτηση και έγκριση ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το έτος 2016.
Ένας προϋπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι των μνημονιακών χρόνων που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα υπό το βάρος των όσων έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχουν να κάνουν με την όλο και πιο αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο της αυτοδιοίκησης, με τον περιορισμό του ρόλου της, με τον μπαμπούλα του παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πώς θα εκτελεστεί στην πράξη.
Η Περιφερειακή Αρχή για ακόμη μία χρονιά κινήθηκε στην κατεύθυνση που τίθεται από την πολιτεία ή μάλλον καλύτερα από την επιτροπεία για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού μέσα στα αυστηρά πλαίσια που προανέφερα. Και φυσικά φέρει και το βάρος ευθύνης για την υλοποίησή του. Το κυριότερο όμως βάρος που φέρει είναι να διαχειριστεί τα σκέλος των εξόδων με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων. Με γνώμονα την εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Με γνώμονα την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Με γνώμονα την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του υγιούς και όχι παρασιτικού επιχειρείν, με εξωστρέφεια και μέγιστη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με διεκδίκηση του φυσικού αερίου για την Ήπειρο.
Για όλα τα παραπάνω σας καλώ να μην καταφεύγετε στην εύκολη λύση του φταίει για όλα η πολιτεία και οι συνεχείς περικοπές. Οφείλετε να δώσετε τις κατευθύνσεις εκείνες που οι δαπάνες σας να πείθουν για την σκοπιμότητά τους και υπηρετούν τη λογική της συνέχειας και όχι της αποσπασματικότητας. Διότι η ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης που νομίζω ότι και εσείς επιδιώκετε, κρίνεται από τις κατευθύνσεις αυτές.
Και επειδή επέλεξα να τοποθετηθώ αυτοδιοικητικά, εξάλλου όλοι μας σ’ αυτά τα έδρανα βρισκόμαστε από τους πολίτες για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας και να σχεδιάσουμε τον τόπο μας με τις όποιες διαφορές μας, όπως επιθυμούμε, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, απευθύνω έκκληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου μέσα στο 2016 να έχουμε οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. της λίμνης, του ρυθμιστικού, του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού για τους λόγους που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας και την περαιτέρω εξέλιξή του.
Κλείνοντας εκφράζω την ευχή καταρχήν να είναι αιρετός αυτός που θα κληθεί μελλοντικά να εισηγείται στο Π.Σ. θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και όχι κάποιος έξω από αυτήν την αίθουσα και κατά δεύτερον να κληθούμε χρονικά όσο το δυνατόν πιο μακριά να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της τοπικής αυτοδιοίκησης."
Subscribe to RSS Feed