Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιωάννινα, 28 Μάρτη 2017
Διαφάνεια, συλλογική λειτουργία, αξιολόγηση προτεραιοτήτων, παραγωγικές χρηματοδοτήσεις και καλυτέρευση της ζωής των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας ζήτησε από την Περιφερειακή αρχή Ηπείρου, με την τοποθέτησή της, η περιφερειακή παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής”.
Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Μπασιούκας ζήτησε την έγκαιρη ενημέρωση και ενασχόληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών του, με θέματα επίκαιρα και διαχρονικά που απασχολούν τους Ηπειρώτες και στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση που να οδηγεί σε λύση των προβλημάτων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ηπειρωτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου αντιμετώπισε και χειρίστηκε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την πορεία του τόπου, όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων, την λειτουργία των ΧΥΤΑ, αλλά και τη διαχείριση των λυμάτων σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μεγάλων φαραωνικών έργων τα οποία πρωτίστως εξασφαλίζουν κέρδος στους εργολάβους και φέρνουν σε δεύτερο πλάνο το όφελος πολιτών και των κοινωνιών του τόπου μας, αν δεν μεταφέρουν τα βάρη της λειτουργίας τους στις πλάτες των πολιτών. Aρκετές φορές αυτές οι ενέργειες παραβλέπουν ή αγνοούν τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου, μια ανάπτυξη δηλαδή με όραμα και αύριο, όσο και για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Η περιφερειακή παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής” εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο εξαντλείται από την Περιφερειακή Αρχή στη θεωρία και στη διοργάνωση εκθέσεων για την προώθηση των προϊόντων και ατομικών λύσεων χωρίς να εστιάζει στο πιο σημαντικό κομμάτι που είναι αυτό της στήριξης συνεργατισμού στην παραγωγή, μια στήριξη που αν ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική, θα έκανε πιο ελκυστικό τον πρωτογενή τομέα και σε νέους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Στην επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Ηπείρου στη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αλλά  και στη σύσταση Κέντρου Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, δυο ενέργειες που θα συμβάλλουν θετικά στην στρατηγική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου αλλά και στη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ήπειρος Ανατροπής” Σπύρος Πάικας.
Επίσης αναφερόμενος στην έλλειψη δράσεων για τον Κοινωνικό Αθλητισμό από τη  πλευρά της Περιφερειακής Αρχής πρότεινε την συνεργασία της Περιφέρειας  με όλους τους Αθλητικούς φορείς της Ηπείρου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά άπορων οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού να υλοποιήσουν ένα όνειρο ζωής και να εγγραφούν εντελώς δωρεάν σε μια ακαδημία εκμάθησης ενός αθλήματος, κάτι που σήμερα αδυνατούν να το κάνουν για οικονομικούς λόγους.
Στις συνέπειες των πολιτικών επιλογών της Περιφερειακής  Αρχής Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη εστίασε την τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ήπειρος Ανατροπής” Βασίλης Τσίκαρης αναφέροντας πως το καθοριστικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί για να κρίνει κανείς τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής είναι: έχει ευθύνες η Περιφερειακή Αρχή και ο κ. Καχριμάνης για το γεγονός ότι η Ήπειρος ήταν και εξακολουθεί να είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας αλλά και της Ευρώπης; Η απάντηση είναι σαφής κατά τον περιφερειακό σύμβουλο της “Ήπειρος Ανατροπής”. Η Περιφερειακή Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες καθώς δεν είναι χθεσινή στη διαχείριση της εξουσίας στον τόπο μας.
Κανείς- σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη- δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται με εύστοχο τρόπο την καθημερινότητα, η τεράστια όμως ευθύνη της για την έλλειψη αναπτυξιακής πνοής στην Ήπειρο, είναι ότι στο όνομα της καθημερινότητας απεμπόλησε τον βασικό της ρόλο να σχεδιάζει και να υλοποιεί αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
«Εξαιτίας αυτής της έλλειψης οράματος και σχεδιασμού, σήμερα, ύστερα από τόσα Ευρωπαικά πακέτα, εκτιμούμε σαν παράταξη, ότι η Περιφερειακή Αρχή απέτυχε να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα με τον βέλτιστο τρόπο για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, απέτυχε να δώσει στους Ηπειρώτες ένα αύριο με δουλειά, κοινωνική προστασία, σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοκρατική αντιμετώπιση.»


Το γραφείο Τύπου της Ήπειρος Ανατροπής
Subscribe to RSS Feed