Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

                                                                                                 ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
Αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Σπύρο Πάικα ,Βασίλη Τσίκαρη, Κώστα Μπασιούκα, Γιάννη Παπαδημητρίου και Γιώργο Κρανά συναντήθηκε την Τετάρτη 3/12/2014 με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων (ΔΣΙ) στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών της παράταξης με φορείς και πολίτες.
Οι δικηγόροι των Ιωαννίνων βρίσκονται –όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους πανελλαδικά- σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλαγές που σύμφωνα με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου επηρεάζουν δραματικά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. «Η κινητοποίησή μας αυτή δεν έχει κλαδικά-συντεχνιακά αιτήματα. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρακτική της κυβέρνησης που, με πρόσχημα την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, προχωρά σε απαράδεκτες ρυθμίσεις για τους πολίτες. Ζούμε και στην απόδοση της δικαιοσύνης τον πιο βάρβαρο καπιταλισμό του καπιταλισμού» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αναστασία Γιογλή.
Τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΙ τόνισαν ότι ο κύριος παράγοντας της χρονοβόρας διαδικασίας απόδοσης της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι η ανεπαρκής στελέχωση των υπηρεσιών της δικαιοσύνης, η οποία έχει ενταθεί στις συνθήκες της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές.
Ο κεντρικός στόχος των αλλαγών που προωθεί η συγκυβέρνηση, με τις υποδείξεις της Τρόικας, είναι η διευκόλυνση της «αρπαγής» της υποθηκευμένης ακίνητης περιουσίας των πολιτών από τις πιστώτριες τράπεζες και τις ξένες  εταιρείες στις οποίες διαβίβασαν τα «κόκκινα» δάνεια. Στη πραγματικότητα υπονομεύεται και αναιρείται στην πράξη το δικαίωμα των αδύναμων οικονομικά πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι αλλαγές που δρομολογούνται υπερβαίνουν  τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και θέτουν εν αμφιβόλω την ισότητα όλων απέναντι στους νόμους. Ταυτόχρονοι, πολλαπλοί πλειστηριασμοί επί της εμπορικής αξίας των ακινήτων που προσδιορίζεται με αμφισβητούμενες διαδικασίες, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, απαγορευτικά οικονομικά βάρη για τον δανειολήπτη προκειμένου να παρέμβει στη διαδικασία πλειστηριασμού, κατάργηση της νομικής προστασίας των ενοικιαστών σε ακίνητα πλειστηριασμού κλπ. διαμορφώνουν το ευνοϊκό για τις τράπεζες πλαίσιο για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εξευτελιστικές τιμές. Το έγκλημα που οργανώνεται μεθοδικά και θα βιώσουν πολύ άμεσα οι δανειολήπτες έχει την υπογραφή της Συγκυβέρνησης.
Στη συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών κυριάρχησαν επίσης τόσο τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων δικηγόρων όσο και οι γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο. Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να στελεχωθούν οι νομικές υπηρεσίες των δημοσίων οργανισμών και των ΟΤΑ και να περιοριστεί στο άκρως απαραίτητο η πρακτική των απευθείας αναθέσεων της νομικής στήριξης των Δημοσίων οργανισμών. Ταυτόχρονα εκφράστηκε η αντίθεση στη πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα και θέλει τους Ειδικούς Συμβούλους από πολιτικές προσωπικές επιλογές των αιρετών, να λειτουργούν ως νομική υπηρεσία. 
Η αντιπροσωπεία της παράταξης ενημερώθηκε επίσης για τις πολλές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στην κατεύθυνση στήριξης των αδύναμων συμπολιτών,  όπως η παροχή δωρεάν νομικής  βοήθειας σε νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών  καθώς και οι παρεμβάσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως η προσφυγή για το θέμα του «χαρατσιού».
Η αντιπροσωπεία της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» έκφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των δικηγόρων προκειμένου να μπει φραγμός στην επιχειρούμενη κατεδάφιση και των τελευταίων νομικών στηριγμάτων των πολιτών απέναντι στην επίθεση της συγκυβέρνησης και των οικονομικά ισχυρών. Καλεί όλους τους πολίτες να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό και να συμπαρασταθούν ενεργά στο νομικό κλάδο της χώρας.
Ιωάννινα 3/12/2014
Το Γραφείο Τύπου της Παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»



Subscribe to RSS Feed