Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Περισσότερα...ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
κ. Παργανά

κ. Πρόεδρε,
Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το παρακάτω θέμα:

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα»
Η παράταξή μας θεωρεί ότι η κατάσταση επιβάλει να  συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το προτεινόμενο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες έδειξαν για πολλοστή φορά πόσο επικίνδυνες είναι για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων οι τεράστιες και επί δεκαετίες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες και υποδομές πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Η απειλή της ζωής χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, ιδιαίτερα στην Άρτα, οι ζημιές που υπέστησαν οι Ηπειρώτες σε σπίτια, καταστήματα, εργοστάσια, σχολεία, οδικούς άξονες, το πλήγμα στον πολιτισμό του τόπου με την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τόσο την έλλειψη σωστού σχεδιασμού όσο και την απουσία επενδύσεων στην πολιτική προστασία.
 Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα από τη «μη ανταποδοτική» στρατηγική της πρόληψης σ΄αυτόν της αντιμετώπισης των συνεπειών επιφέρει όλο και πιο συχνά μη αναστρέψιμα, καταστροφικά αποτελέσματα στη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα μπροστά στη βιβλική καταστροφή ποιος μπορεί να αποτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης έναντι αυτού της πρόληψης; Δυστυχώς έρχονται οι ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες να αναδείξουν για μια ακόμα φορά την επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα παρεμβάσεις τουλάχιστον για:
Ø Την άμεση αποκατάσταση και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλο το φάσμα των καταστροφών που υπέστησαν.
Ø Την υλοποίηση των έργων που εδώ και χρόνια έχει προτείνει η αρμόδια Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και τα οποία Περιφέρεια και Δήμοι προσπέρασαν αδιάφορα. Σήμερα είναι υπόλογοι ιδιαίτερα απέναντι στους πληγέντες.
Ø Τον άμεσο επαναπροσδιορισμό των όρων και της πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής
Ø Την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας.
Ø Την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των πλημυρικών φαινομένων του Λεκανοπεδίου.
Ø Έργα που να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις συνέπειες των ακραίων φαινομένων στη λειτουργία των φραγμάτων της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατοίκους της περιοχής.
Ø Την οικοδόμηση μια δημόσιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας καλά στελεχωμένης και άρτια εξοπλισμένης η οποία να μπορεί να σχεδιάζει, να προλαμβάνει και να αποκαθιστά άμεσα τα προβλήματα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Το ανάγλυφο και οι συνθήκες της Ηπείρου το επιβάλλουν. Αγκυλωτικές ιδεοληψίες που στηρίζουν το καίριο για τη ζωή, την ασφάλεια και την επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, έργο της Πολιτικής Προστασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να εγκαταλειφθούν τώρα. Ο προσανατολισμός αυτός αδυνατεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την πρόληψη. Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής στο τομέα αυτό είναι τεράστιες και δεν αναιρούνται από την πρακτική της άμεσης ανταπόκρισης με κοστοβόρες μισθώσεις ιδιωτικών μηχανημάτων.
Ø Καταγραφή και ιεράρχηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο των έργων οδοποιίας που απαιτούνται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς Οδικού Δικτύου στην Περιοχή. Η πρακτική των ευκαιριακών παρεμβάσεων-επιδιορθώσεων που για χρόνια ακολουθήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσε τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας με καταγεγραμμένη την πλήρη αναποτελεσματικότητα της.
Ø Άμεση συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Έργων που εντάσσονται στο ΠΔΕ, δημοκρατική και διάφανη διαχείριση των πόρων του ΠΔΕ.
Ø Άμεση και ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί δικαίωμα και ευθύνη του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών με το Περιφερειακό Συμβούλιο στο περιθώριο.
Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» καλεί όλους τους πολίτες να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των πληγέντων και να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ελάφρυνση των συνεπειών που υφίστανται. Καλεί την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις,  για την   έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση των καταστραφέντων υποδομών καθώς και την απόδοση των ευθυνών.
 Σας ευχαριστούμε
Ιωάννινα 4/2/2015
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γεροβασίλη Όλγα
Τσίκαρης Βασίλειος
Μπασιούκας Κώστας
Πάϊκας Σπύρος
Γιολδάσης Βασίλειος
Ταπραντζή Τζένη
Γκούντας Κωνσταντίνος
Κωνής Δημήτριος
Πάνης Χαράλαμπος
Πάντος Παναγιώτης
Subscribe to RSS Feed