Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016




Ως παράταξη έχουμε επανειλημμένα επισημάνει και αναδείξει το γεγονός της πλήρους υποβάθμισης και απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμη και το στενό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου φρόντισε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να το ξεπεράσει αρνητικά. Μια ματιά στη συχνότητα συνεδρίασης και στα θέματα που απασχολούν το Περιφερειακό Συμβούλιο αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η απαξίωση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που προσβάλει όχι μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά το σύνολο των Ηπειρωτών. Η Ήπειρος δεν μπορεί να έχει καμιά τύχη και προοπτική ανάπτυξης με μια τέτοια λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου. Καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο και θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει και σε πολλές περιπτώσεις να ομοφωνήσει γιατί αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, δυστυχώς δεν εισάγονται για συζήτηση. Καλούμε το σύνολο των φορέων και των Ηπειρωτών να απαιτήσουν με τη στάση τους και τη φωνή τους την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΠΣ γιατί αυτό δεν μπορεί και δεν είναι υπόθεση μόνο μιας περιφερειακής παράταξης.
Η Περιφερειακή Αρχή συχνά αυτοδιαφημίζεται ως η πλέον αποτελεσματική και ότι αυτή είναι ικανή να προωθεί λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί για τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τον αποκλεισμό μεγάλων και απαραίτητων έργων υποδομής της περιοχής από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (θα επανέλθουμε αναλυτικά για το καθένα ξεχωριστά στο άμεσο μέλλον).
Σήμερα θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή φορέων, αρχών και των Ηπειρωτών στην «αποτελεσματικότητα» της Περιφερειακής Αρχής στη διαχείριση του συνόλου σχεδόν του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με απευθείας αναθέσεις. Εδώ πράγματι η Περιφερειακή Αρχή αναδεικνύεται πρωταθλητής. Έχουμε αναδείξει κατά καιρούς τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο εντάσσει η Περιφερειακή Αρχή έργα στο ΠΔΕ. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Έτσι από τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε ως παράταξη, προκύπτει ότι από 1/1/16 ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή έχει μοιράσει 1.460.258 ευρώ σε 66 έργα με απευθείας ανάθεση. Χαρακτηριστικά, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μοιράστηκε σε 28 απευθείας αναθέσεις το ποσό των 612.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και η διαχείριση τους με αυτό τον τρόπο προκλητική για τον Έλληνα φορολογούμενο που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος της κρίσης που περνά η χώρα. Η διαχείριση αυτή είναι επίσης προκλητική γιατί μέσα από την κατάτμηση αυτή στερείται η περιοχή από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο βωμό οικοδόμησης ενός πελατειακού μηχανισμού που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Περιφερειακής Αρχής στο τιμόνι της Περιφέρειας.
Αν όλα τα παραπάνω συνέβαιναν για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αττικής, κίτρινος τύπος και βουλευτές της ΝΔ θα ήταν στα κάγκελα. Εδώ δυστυχώς, τόσο ο Τύπος, όσο και οι φορείς δείχνουν μια ακατανόητη ανοχή. Ως παράταξη θα συνεχίσουμε με σθένος να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα.
Σήμερα, καλούμε πρώτον τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών Μηχανικών- Τεχνητών της περιοχής να εγκαταλείψουν τη στάση ανοχής και σιωπής μπροστά στην κατάσταση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι υπονομεύει τόσο τα συμφέροντα του συνόλου των επαγγελματιών, όσο και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
Καλούμε τους βουλευτές της Ηπείρου να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή και να πάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή διαχείριση των λιγοστών δημόσιων πόρων.
Καλούμε την αποκεντρωμένη Διοίκηση να πάρει δημόσια θέση για τη νομιμότητα διαχείρισης του ΠΔΕ από την Περιφερειακή Αρχή και για τη νομιμότητα κατάτμησης των έργων, με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι επείγοντα, ώστε να δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση και παραδόξως έχουν σχεδόν όλα τον ίδιο προϋπολογισμό που αγγίζει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για απευθείας αναθέσεις (24.600 ευρώ).
Καλούμε τη δικαιοσύνη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες πρακτικές. Ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

3-6-2016
Subscribe to RSS Feed