Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Συνάντηση πραγματοποίησε την Δευτέρα 27 Απρίλη 2015 αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από το Βασίλη Τσίκαρη, Κώστα Μπασιούκα και Θωμά Ρέκατα με τη Διοίκηση και τους Εργαζόμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Σταυρακίου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος Σταυρακίου, την άσκηση των καθηκόντων των εργαζομένων αλλά και στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, που προκύπτουν από την παρουσία σημαντικά υπεράριθμων κρατουμένων, τις σημαντικές κτιριακές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων επισκεπτών και κρατουμένων, αλλά και τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό κοινωνικής μέριμνας και δημιουργικής απασχόλησης των κρατουμένων. Η αντιπροσωπεία της παράταξης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού να εξασφαλίσει μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.  Παρά τις προβλέψεις του νέου νόμου, που ψηφίστηκε στη βουλή πρόσφατα, η επίδραση στην αποσυμφόρηση εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστη καθώς σημαντική μερίδα κρατουμένων είναι υπόδικοι αναμένοντας την απόδοση της δικαιοσύνης, η οποία δυστυχώς κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Και από τις δυο πλευρές τονίστηκε η επείγουσα αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πολεοδομικής τακτοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την ασφάλεια και τις συνθήκες κράτησης. Η επιτάχυνση απόδοσης δικαιοσύνης και η μέριμνα για τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες αιχμής για την πολιτεία. Η αντιπροσωπεία της παράταξης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τις δυνάμεις της σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια να δρομολογηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Σταυρακίου αλλά και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για δράσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.


                                                                                                                          Το γραφείο Τύπου
της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής»

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Συνάντηση της Περιφερειακής Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Απρίλη 2015 αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από το Βασίλη Τσίκαρη, Κώστα Μπασιούκα και Βαγγέλη Κανδρή με τον κ. Παπακίτσο, αναπληρωτή προϊστάμενο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στα Γιάννενα.
Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν το θετικό για τους εργαζομένους έργο του Σώματος Επιθεωρητών στην Ήπειρο από τους συνεχείς ελέγχους των τελευταίων μηνών, καθώς και οι δυσχέρειες που προκαλούν στην αποτελεσματική δράση του Σώματος οι σοβαρές αδυναμίες στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όπως και οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως βοηθητικό. Ακόμα ο κ. Παπακίτσος παρουσίασε μια σειρά προτάσεις και σκέψεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης της Επιθεώρησης Εργασίας.
Από τη μεριά τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.κ. Τσίκαρης και Μπασιούκας εξέφρασαν την αμέριστη ηθική και πολιτική στήριξη της Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» στο δύσκολο έργο των Επιθεωρητών, οι οποίοι πολύ συχνά αντιμετωπίζουν απειλές από κυκλώματα ή μεμονωμένους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο κομβικό ρόλο που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας στην εξάλειψη των φαινομένων «ζούγκλας» που κυριαρχούν στους εργασιακούς χώρους και ζήτησαν από το σώμα Επιθεωρητών εργασίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να συμβάλλουν στο μέγιστο εφικτό βαθμό στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν ότι η έλλειψη ελέγχων δημιουργεί μια ανώμαλη κατάσταση, η οποία λειτουργεί όχι μόνο εναντίον των εργαζομένων, αλλά και εις βάρος των επιχειρηματιών που λειτουργούν νόμιμα και σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ακόμη υπήρξε συμφωνία για το χαρακτήρα της αξιολόγησης των δομών και των υπαλλήλων του δημοσίου, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στην προαγωγή του έργου των υπαλλήλων προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
Τέλος, οι κ.κ. Τσίκαρης και Μπασιούκας μετέφεραν τη σταθερή προσήλωση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» στο να προβάλλει τα θέματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε όλα τα επίπεδα και να διεκδικήσει τη λύση τους σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

                                                                                                                          Το γραφείο Τύπου
          της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής»




Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

 «Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης και την μετακίνηση, από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας, των διαθεσίμων των οργανισμών και φορέων, που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ήπειρος Ανατροπής», με αφορμή την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα. «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επί της ουσίας, δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης ρευστότητας, μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ολλανδία και Αγγλία) και του κόσμου. Θα περίμενε κανείς,  οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να αντιληφθούν τον αγώνα που δίνεται, για να σταθεί η χώρα με αξιοπρέπεια και να στηρίξουν με όποιο μέσο μπορούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.  Αντιθέτως, παρατηρείται το φαινόμενο να αντιδρούν εκείνοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επί πέντε χρόνια υπέμεναν σχεδόν αμίλητοι την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, με μείωση κατά 60% των πόρων  και την κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ως συνειδητή μνημονιακή επιλογή και όχι ως προσωρινή ανάγκη» αναφέρει η παράταξη.
Και συνεχίζει: «Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα κινδυνολογίας για τα οικονομικά των ΟΤΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι:
• Η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι ασφαλέστερη, αλλά και αποδοτικότερη σε ορισμένες περιπτώσεις. (οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου). Για το λόγο αυτό, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες το έχουν ήδη πράξει οικειοθελώς και ανεξάρτητα από την ΠΝΠ.
• Τα ποσά που βρίσκονται κατατεθειμένα στην ΤτΕ είναι οποτεδήποτε διαθέσιμα στους αντίστοιχους φορείς.
• Το Δημόσιο θα δανειστεί μόνο για 15 μέρες και μόνο τα ποσά που ούτως ή άλλως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα χρησιμοποιούσαν μέσα στο 15νθήμερο αυτό.
• Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος ή κάποια Περιφέρεια υποστεί εξ αυτού του χειρισμού ζημία, προβλέπεται ρητά ότι έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Όσοι σήμερα διαρρηγνύουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους, απλά φανερώνουν την αδυναμία τους να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και να δράσουν ανάλογα. Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ας τους κρίνουν οι πολίτες».



Subscribe to RSS Feed