Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο κ. Σαμαράς μιλάει για «φοροελαφρύνσεις» οι πολίτες πρέπει να ψάχνουν τις τσέπες τους.
                                                                                                           
         Του  Γ. Κρανά

    Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει  τις   εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων του προέδρου  της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά , ο οποίος μας θύμισε  ξανά ανεκπλήρωτα «Ζάππεια» , τις υποσχέσεις του πριν τις εκλογές του 2012 αλλά και τις δεσμεύσεις του ως Πρωθυπουργού για  δωρεάν παροχή  ιντερνέτ;

     Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές,  θυμήθηκε  τη μεσαία τάξη,  για να της εξαγγείλει τη  μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος στο 33%, από 45% που ήταν πριν από την κρίση και  42% που είναι σήμερα.
  Εξετάζοντας κανείς  την εξαγγελία,  διαπιστώνει ότι  κερδισμένη θα είναι  μόνο  η μεσαία  τάξη με εισοδήματα τουλάχιστον πάνω από  42.000 ευρώ!   Για τα  λοιπά εισοδήματα κάτω των 42.000 ευρώ , τα χαμηλά  δηλαδή εισοδήματα της μεσαίας τάξης  , τους άνεργους  και τους  μικροεισοδηματίες,  ο  Πρωθυπουργός  μας ετοιμάζει επιβαρύνσεις  και όχι φοροελαφρύνσεις.

   Και όλα αυτά γιατί;

   Γιατί  δεν  υιοθέτησε και ούτε  θέλει να υιοθετήσει την προτροπή  της φίλης ου Task Force,  για σύλληψη  των φοροφυγάδων.  «Πιάστε τη φοροδιαφυγή αν θέλετε να μειώσετε τους φόρους» είχε τονίσει  ανώτατος αξιωματούχος της     Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της έβδομης έκθεσης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα. 

   Ο ίδιος αξιωματούχος είχε επισημάνει ότι «εάν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική, θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το φορολογικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι για τη φορολογική δικαιοσύνη αυτό θα ήταν επιθυμητό. 
    Δυστυχώς η κυβέρνηση της νέας παροχολογίας  επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να τους πληρώσουν και  για να καλύψει την υστέρηση των εσόδων, προετοιμάζει σύμφωνα με το email της ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, με δραματικές συνέπειες στις παροχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στην ανάπτυξη.
   Τουλάχιστον η εξαγγελία για  μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 33%, από  42% που είναι σήμερα και όχι  για  αύξηση του αφορολόγητου   αλλά και για   μείωση του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ , επιβεβαιώνει την ιδεολογική της  αντίληψη.
   Ο πολίτης  βρίσκεται μπροστά στην κάλπη  και έχει να επιλέξει ανάμεσα στις  ζάπειες «φοροελαφρύνσεις»    και στις  φορολογικές ουσιαστικές  μεταρρυθμίσεις   που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανακατανομή των βαρών, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί και που  συνειδητά λιμνάζει με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης  στις διάφορες λίστες.
  Μην εκπλαγείτε αν δείτε να μιλάει  ο Πρωθυπουργός και για μικρές αυξήσεις των συντάξεων τον μήνα Ιανουάριο , οι οποίες βέβαια θα προέλθουν  από  τη μείωση της εισφοράς  αλληλεγγύης  σε ποσοστό 30 % , της οποίας ο χρόνος επιβολής έληξε στις 31.12.2014 και νομοθετήθηκε  εκνέου από 1.1.2015 με το πρόσχημα  της φοροελάφρυνσης.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική επίσκεψη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποίησαν την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου περιφερειακοί σύμβουλοι και μέλη της περιφερειακής παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής" προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την υποβολή αλλά και την αξιολόγηση των αιτήσεων συμπολιτών μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.  Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων (περισσότερες από 4000 μέχρι σήμερα), αν και δεν αποτυπώνει το πραγματικό εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική στη χώρα μας, είναι ενδεικτικός της κατάστασης εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει σημαντικά τμήματα της τοπικής κοινωνίας. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι πολλές αιτήσεις δικαιούχων απορρίπτονται λόγω φιλοξενίας σε σπίτια γονέων και συγγενών, κατάσταση που τείνει να προσλάβει γενικευμένες διαστάσεις λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας και μισθών πείνας, γίνεται κατανοητό ότι η δράση αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
  Στη συζήτηση αναδείχτηκαν επίσης τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού της υπηρεσίας που θα μπορούσε να βοηθήσει αρτιότερα στην υποβολή των αιτήσεων καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με τη διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων προκειμένου να διασφαλίζεται  ότι  έστω και αυτό το πενιχρό βοήθημα καταλήγει στους πραγματικούς δικαιούχους. Η υπηρεσία του Δήμου διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της Παράταξης ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα κενά που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος στην πράξη.
 Από την πλευρά της "Ήπειρος Ανατροπής" τονίστηκε ιδιαίτερα ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγήθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας το 35% του πληθυσμού στην χώρα μας και σε ακραία φτώχεια ένα ποσοστό 8%. Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής το μόνο που έχει να προσφέρει είναι περισσότερη εξαθλίωση. Προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα να μπει φραγμός στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας και να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση που αυτή προκάλεσε.
Ιωάννινα 8/1/2015

Το Γραφείο Τύπου της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 30-12-2014 το μεσημέρι λάβαμε ηλεκτρονικά πρόσκληση για συνεδρίαση δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς συζήτηση, της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την Δευτέρα 05-01-2015, υπογεγραμμένη από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα. Καλογιάννη.
Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε πολύ σοβαρά θέματα για τα οποία θα έπρεπε να αποφασίσουμε, όπως συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το έτος 2015 καθώς και έγκριση 4 προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την ανακατασκευή 4 γηπέδων ποδοσφαίρου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων συνολικού προϋπολογισμού 1 περίπου εκ. ευρώ και αποκατάσταση οδού προς αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Σήμερα 05-01-2015 στις 1.15 μ.μ. στείλαμε προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος ηλεκτρονικά την κάτωθι δήλωσή μας αυτολεξεί:
«Δεν κατανοούμε γιατί δεν γίνεται κανονική συνεδρίαση για να εκφράσουμε ερωτήματα στα σοβαρά θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη και να πάρουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους, να ακολουθήσει διάλογος, να συνδιαμορφώσουμε άποψη και τελικά να ψηφίσουμε.
Η σημερινή μέρα είναι εργάσιμη και για τυχόν απουσίες υπάρχουν και αντικαταστάτες  αν κρίνονται τα θέματα ως επείγοντα.
Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα του Γιαννιώτη Υπουργού Πολιτισμού για την εξυπηρέτηση προσωπικών του επιδιώξεων γίνονται αντικείμενο προς εκμετάλλευση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου και δεν τιμά αυτή η λειτουργία τους πολίτες της Ηπείρου.
Ζητάμε από την Πρόεδρο της Επιτροπής να μας εξηγήσει τους λόγους της σημερινής δια περιφοράς συνεδρίασης της Επιτροπής.
Η παράταξή μας δεν αποδέχεται ούτε και νομιμοποιεί τέτοιες πρακτικές που προσβάλλουν τη δημοκρατία και τις καταγγέλλουμε ως πρακτικές που υποβαθμίζουν τη θεσμική λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για το λόγο αυτό θα τοποθετηθούμε συνολικά με συνέντευξη τύπου για όλα τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης.
                                                                                 
Μετά από αυτή μας την ενέργεια, σήμερα 05-01-2015 στις 3.23 μ.μ., δηλαδή 2 ώρες αργότερα, λάβαμε ηλεκτρονικά νέα πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής την Δευτέρα 12-01-2015, με την ίδια ακριβώς θεματολογία (προστέθηκε 1 ακόμη θέμα), με την επισημείωση ότι η ορισθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής για τις 05 Ιανουαρίου 2015 (σημερινή) ματαιώθηκε.
Σαφώς και η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειές μας για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.
Δικαιώνει στο ακέραιο τη δέσμευσή μας απέναντι στους Ηπειρώτες για θεσμικές παρεμβάσεις που ως στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών.
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί σημαντικό βήμα για την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των δημοκρατικών διαδικασιών και της ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της Περιφέρειας Ηπείρου.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με υγεία και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.
                                                                                 Ιωάννινα 5-1-2015
                                                                   Το γραφείο τύπου της
                                                               ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ           

             

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Από φέτος (1-1-2015) εφαρμόζεται πιλοτικά σε επιλεγμένα νοσοκομεία της χώρας – του ΠΓΝΙ συμπεριλαμβανομένου, το νέο σύστημα αμοιβής νοσοκομείων (ΣΑΝ) με στόχο την πλήρη εφαρμογή του από το 2017. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα του χώρου της υγείας το ΣΑΝ είναι η αντιγραφή του Γερμανικού συστήματος κοστολόγησης και κατανομής αμοιβών μεταξύ των νοσοκομείων και βασίζεται στην μέθοδο των ομοειδών διαγνωστικών κατηγοριών (DRGs). Σε αυτήν προβλέπεται να συμπεριληφθεί και η αμοιβή των εργαζομένων. Για την υποστήριξη αυτού του συστήματος αμοιβής έχει συσταθεί η Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ,  όπου θα συμμετέχουν ιδιώτες και θα έχει την ευθύνη να κατευθύνει τις δαπάνες υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από τις ανάγκες του κόσμου χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η λειτουργία της Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ στόχο έχει την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να αυξήσουν το μερίδιο τους από τις κρατικές δαπάνες υγείας μιας και το Υπουργείο Υγείας θα περιορίζεται μόνο στο ρόλο του ρυθμιστή. Η υγεία λοιπόν, έξω από τις επιταγές του συντάγματος παύει να είναι κοινωνικό αγαθό και γίνεται εμπόρευμα έρμαιο στον ανταγωνισμό της αγοράς. Ο ασθενής θα είναι αναγκασμένος να αναζητά τι θα είναι αυτό που θα τον καλύπτει και θα πληρώνει την διαφορά που θα προκύπτει από τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει. Αυτό είναι το μοντέλο που έχει επιλεγεί  με βάση της πολιτικές προτεραιότητες της υπάρχουσας κυβέρνησης…
Στον αντίποδα των πολιτικών αυτών που ξηλώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και εμπορευματοποιεί το αγαθό της υγείας, η χώρα χρειάζεται ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας που θα βασίζεται στην αναδιοργάνωση των δομών του με όρους λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην καθολικότητα των υπηρεσιών του σε όλους τους πολίτες δωρεάν και με ποιότητα. Ο χώρος της υγείας οφείλει να αντιμετωπίζεται ως πεδίο κάλυψης πραγματικών και επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, ως πεδίο κατοχύρωσης ανθρωπίνων  και  κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και ως πεδίο κοινωνικής αναδιανομής, δηλαδή άρσης ανισοτήτων.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων οι αλλαγές που θα πρέπει να επιχειρηθούν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλουν να εστιάζουν: α) σε μία νέα κουλτούρα διοίκησης (όχι πελατειακή), β) στην δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων (ενισχυμένη συμμετοχικότητα και αντιπροσώπευση των εργαζομένων), γ) στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, δ) στον κοινωνικό έλεγχο (ασθενοκεντρική οπτική), ε) στον δημοκρατικό προγραμματισμό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, (χωρίς τοπικισμούς, παραγοντισμούς και πελατειακή λογική, στροφή στην ΠΦΥ, Ολιστική προσέγγιση της Υγείας), στ) στην δομή μιας αποκεντρωμένης διοίκησης (υπέρβαση του γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού).
Η ανάπτυξη της ΠΦΥ θα αποτελέσει το στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Στην θέση του υπάρχοντος νοσοκομειοκεντρικού, ιατροκεντρικού και αυταρχικού συστήματος υγείας που έχει εμπεδώσει η νεοφιλελεύθερη συνταγή, θα πρέπει να λάβει θέση η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της υγείας με κεντρικό πυλώνα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την συλλογική λειτουργία και δραστηριότητα στα πλαίσια της Ομάδας υγείας.
Πρώτη και αδήριτη αναγκαιότητα επομένως είναι το πέρασμα από το σημερινό έκτρωμα του ΠΕΔΥ, σε ένα σύστημα ΠΦΥ που θα καλύπτει με επάρκεια,  ποιότητα υπηρεσιών και ταχύτητα πρόσβασης, το σύνολο του πληθυσμού, ανεξάρτητα από το αν είναι κάποιος ασφαλισμένος ή όχι. Στην Ήπειρο τα κέντρα υγείας έχουν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (υποστελέχωση μεγαλύτερη του 60%) και σε  εξοπλισμό, ενώ οι 79 κλίνες τους παραμένουν αναξιοποίητες. Το περιφερειακά ιατρεία (119) λειτουργούν κυρίως με αγροτικούς γιατρούς, ορισμένες μέρες και κάποιες ώρες, με άναρχη ανάπτυξη και εξυπηρετούν κυρίως ανάγκες συνταγογράφησης. Έτσι  λοιπόν οι  ασθενείς  λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης σε υπηρεσίες  ΠΦΥ αναγκάζονται να στρέφονται στα Εξωτερικά Ιατρεία και τα ΤΕΠ  των νοσοκομείων για την παραμικρή (μικρή ή μεγάλη) ανάγκη υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, ταλαιπωρία και αποτελεσματικότητα . Με βάση επομένως τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και όπου αυτό είναι δυνατόν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής της Ηπείρου, η ανάπτυξη της ΠΦΥ θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Κ.Υ. που σε συνδυασμό με τα περιφερειακά ιατρεία που θα επανδρωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, θα μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας του πληθυσμού.
Μπορεί ο καθένας να σκεφτεί τα οφέλη για τους Ηπειρώτες από την εφαρμογή αυτής της πρότασης στην περιοχή μας.

Ο Δημήτρης Τζιάλλας (Νοσηλευτής), είναι Καθηγητής, μέλος ΣΕΠ στο Μ.Π.Σ. του Ε.Α.Π. «Διοίκηση Μονάδων Υγείας»,μέλος της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» και μέλος της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων


Subscribe to RSS Feed