Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ipiros -Ποιος Ξερει την σωστη Θεση-Help me with the right positionΤην Κυριακή το μεσημέρι 26/10/2014 αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Γιάννη Ντάλλα, Ηλία Γκεσούλη, Μπάμπη Τουφίδη, Γιάννη Παπαδημητρίου και Κώστα Μπασιούκα επισκέφθηκε τα Δολιανά και είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων (ΑΣΜΕΚ) Ανδρέα Τσούβαλη , μέλη του Συνεταιρισμού, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και  κατοίκους αλλά και μέλη της Αδελφότητας Δολιανιτών με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα της περιοχής και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επίλυσή τους.
Οι εκπρόσωποι της περιοχής έθεσαν το άμεσο, υπερεπείγον πρόβλημα της επιβολής ενός υπέρογκου ποσού ΕΝΦΙΑ στον ΑΣΜΕΚ, παρότι βάσει του καταστατικού του δεν διανέμει κέρδη στους μεριδιούχους αλλά τα διαθέτει όλα σε κοινωφελείς σκοπούς.
Για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος παραθέτουμε σύντομο ιστορικό.
Το 1912 μετά από 20ετείς και πλέον προσπάθειες αγοράστηκε από 164 οικογένειες η περιουσία του χωριού (7 χιλ. στρέμματα περίπου) τα οποία πούλησαν φεύγοντας οι Τούρκοι. Έκτοτε τα έσοδα μοιράζονταν με σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για τις ανάγκες του χωριού (σχολεία, καθαριότητα ,κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.) πληρώνοντας τους νόμιμους φόρους. Για παράδειγμα το 2013 τα έσοδα ήταν περίπου 100 χιλ. €, οι φόροι 11 χιλ. €, τα έξοδα λειτουργίας γενικά περίπου 80 χιλ. € και το υπόλοιπο 8 χιλ. € Επιβάλλεται αρχικά το πρώτο χαράτσι 2 χιλ. € και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με 12 χιλ. € και σαν να μην έφτανε αυτό προστίθεται και ο συμπληρωματικός φόρος λόγω αντικειμενικών αξιών ύψους 34.700 €. Οι κάτοικοι και να θέλουν είναι αδύνατο να πληρώσουν αυτό το παράλογο ποσό.
Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» θεωρεί ότι, εκτός από το ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και παράλογος γενικά και πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με ένα δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα, στην προκείμενη περίπτωση του ΑΣΜΕΚ είναι καθαρή κλοπή από το «παγκάρι» της μοναδικής αλτρουϊστικής  συλλογικότητας που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για μίμηση στους καιρούς της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, της ιδιωτείας  και της αποθέωσης του προσωπικού κέρδους και του χρήματος.
Η παράταξη δεσμεύτηκε να αναδείξει αυτό το ακραίο φαινόμενο ληστείας σε όλα τα επίπεδα με πρώτο το Περιφερειακό Συμβούλιο και να το αποτρέψει με κάθε τρόπο.
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της παράταξης τέθηκε το διπλό πρόβλημα, που απειλεί τόσο τον περιβαλλοντικό πλούτο όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Πωγωνίου, της δημιουργίας ΕΟΖ και των εξορύξεων πετρελαίου. Αναδείχτηκαν τόσο ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης και η πολιτική της συγκυβέρνησης, που έχει μειώσει τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από 40 % σε 25 %, όσο και οι μεγάλοι κίνδυνοι, που εγκυμονούν ειδικά οι χερσαίες εξορύξεις (για υπόγεια νερά, πετρώματα κλπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνέταξε το Πολυτεχνείο, εισηγούταν ότι η απόφαση για τις εξορύξεις δεν έπρεπε να παρθεί πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνηγορία της Περιφέρειας Ηπείρου, επιλέγοντας αυτού του είδους τη σύμβαση έλυσε τα χέρια της ενδιαφερόμενης εταιρίας, αδιαφορώντας και για την ενημέρωση των κατοίκων και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η παράταξη υποστηρίζει ότι η ανάδειξη ενός παραγωγικού μοντέλου, στηριγμένου στον πρωτογενή τομέα και στον φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλούτο του Πωγωνίου, μπορεί να εξασφαλίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία από ό,τι το αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο σενάριο των αποικιακών εξορύξεων.

Ιωάννινα 28/10/2014

Το Γραφείο Τύπου της Παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»
Θέματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επηρεάζουν τη λειτουργία του συζήτησαν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη,και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Βασίλης Τσίκαρης και Κώστας Μπασιούκας  σε συνάντηση που είχαν με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη. Ως κυρίαρχο θέμα- που απασχολεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα- ετέθη από την πλευρά του Πρύτανη η δύσκολη οικονομική κατάσταση του ιδρύματος που δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν στο Πανεπιστήμιό μας τα απαραίτητα χρήματα, όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και για να συνεχίσει την αναπτυξιακή του προοπτική. 
«Θέλουμε να συμβάλλουμε εκ του ρόλου μας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής. Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου απειλείται. Χρειάζεται προοπτική και να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει» είπε, μεταξύ άλλων.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

"Στα πλαίσια της δράσης της παράταξής μας έχουμε σαν στόχο να προσφέρουμε όχι μόνο απο την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκώντας κριτική στην Περιφερειακή Αρχή αλλά και να μπορούμε να είμαστε υποβοηθητικοί και διεκδικητικοί με τις προτάσεις που θα καταθέτουμε. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε γιατί -κατά την εκτίμησή μας- η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποβαθμίζεται συνεχώς απο την κεντρική εξουσία. Είμαστε αντίθετοι σε όλο σε αυτό και στεκόμαστε δίπλα στου Οργανiσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος τους. Αναφορικά με την επόμενη Προγραμματική Περίοδο διαπιστώνουμε μια άνιση κατανομή ευρωπαικών κονδυλίων- ενδοπεριφερειακά στην χώρα - με φανερά αδικημένη την Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Ηπείρου, μια κατανομή υποκινούμενη από μικροκομματικά συμφέροντα. Πρέπει να σταθούμε όλοι, απέναντι, σε αυτές τις πρακτικές και να διεκδικήσουμε για την Ήπειρο το maximum στηρίζοντας την οικονομία και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας ,την ανεργία."

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Κουτσελιού  τα μέλη της Παράταξης  «Ηπειρος Ανατροπής» Γ. Κρανάς και Κ. Μπασιούκας για να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα του Σχολείου τα οποία ανάγκασαν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να προβεί σε διήμερο κλείσιμο του Σχολείου.
Oι συνθήκες που επικρατούν στην είσοδο του σχολείου με την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις  καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό μαθητών και γονέων.Το κύριο πρόβλημα όμως της διαμαρτυρίας είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς το Σχολείο η οποία γίνεται με μεγάλα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ χωρίς τα απαραίτητα  και δια νόμων επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας των μαθητών. Το Σχολείο έχει 134 μαθητές από τους οποίους οι  31 είναι μεταφερόμενοι από τα χωριά Πλάτανος, Χαροκόπι, Κυπαρίσια, Μουζακαίοι και Σερβιανά. Στη Γορίτσα δεν πραγματοποιεί δρομολόγιο το Αστικό  ΚΤΕΛ καθώς και σε κοντινούς συνοικισμούς όπου υπάρχει μεν δρόμος αλλά το Αστικό ΚΤΕΛ όπως ανέφεραν οι γονείς επέλεξε να μην δρομολογήσει λεωφορεία. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εγκαίρως  είχε επισημάνει τα προβλήματα αλλά οι αρμόδιοι δεν έδωσαν λύσεις παρά τις υποσχέσεις και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πολλοί γονείς «στις εκλογές μας έταζαν λύσεις στα προβλήματα αυτά, αλλά τώρα κανένας δεν εμφανίζεται να μας ακούσει»
Οι γονείς προτείνουν  ένα ειδικό μαθητικό δρομολόγιο για την ασφαλή μεταφορά των 25 μαθητών από τα τέσσερα χωριά και ένα ταξί για τους  τρείς εξάχρονους από τα Σερβιανά ενώ οι υπόλοιποι 3 μαθητές  μπορούν να μετακινούνται με το Αστικό  ΚΤΕΛ.
Η αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» συμφώνησε και στηρίζει  την πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. Είναι προφανές ότι οι μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών σχολείων και την απόλυση εκπαιδευτικών, έχουν άμεση επίδραση και σοβαρές συνέπειες στην μαθησιακή διαδικασία. Αυτοί που πληρώνουν ιδιαίτερα τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής είναι τα πιο φτωχά λαικά στρώματα της κοινωνίας μας και οι άνθρωποι της υπαίθρου.


Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ολομέλεια θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων της περιφερειακής  παράταξης με επικεφαλής την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη "Ήπειρος Ανατροπής", την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 19.30, στα Λιθαρίτσια. Αναμένεται να συζητηθούν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα απο την παρουσία της 'Ήπειρος Ανατροπής" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές. Επίσης θα γίνει σχεδιασμός των επόμενων δράσεων μέσα απο προτάσεις που θα κατατεθούν απο μέλη και φίλους της παράταξης καθώς και από όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να συμπορευθεί με την "Ήπειρος Ανατροπής"στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Η ολομέλεια είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες. 
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
κ. Παργανά

κ. Πρόεδρε,
Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το παρακάτω θέμα:

ΘΕΜΑ: «Ζητήματα Λειτουργίας και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου»
Η παράταξή μας «Ήπειρος Ανατροπής» με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές Σεπτέμβρη έχει εντοπίσει και αναδείξει στα Όργανα της Περιφέρειας, όπως και δημόσια, σοβαρά προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με τις αποφάσεις αυτές καθ’ εαυτές της Οικονομικής Επιτροπής.
Υπέρβαση αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Αρχή, έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης των μελών της επιτροπής, πρακτικές της Περιφερειακής Αρχής που δημιουργούν εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και τελικά υφαίνουν ένα αδιαφανές και βαθιά αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προσβάλλει τους Ηπειρώτες.
Αυτή η τακτική της Περιφερειακής Αρχής έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή απαίτηση για ξερίζωμα των πρακτικών που με ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν, καθώς και των τοπικών τους παραγόντων, έφτασαν τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής και στο καθεστώς πλήρους υποτέλειας.
Πιο συγκεκριμένα, είναι αδιανόητο η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να γίνεται στο γραφείο του Περιφερειάρχη γύρω από ένα μικρό τραπέζι, που είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει κανείς το αρχείο του, λες και πρόκειται για θεωρητική σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων.
Η συγκεκριμένη αίθουσα είναι τόσο μικρή, που δεν επιτρέπει στα μέλη της να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με αξιοπρέπεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε δίνεται πρακτικά η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής ούτε να σημειώσουν κάτι προσωπικό ούτε να ανοίξουν τους φακέλους τους, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τις εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής.
Επίσης, η εμμονή του Περιφερειάρχη να γίνεται η συνεδρίαση στο μικρό του γραφείο εμποδίζει την παρακολούθηση των εργασιών της Επιτροπής ακόμα τόσο από τα αναπληρωματικά μέλη (για ευνόητους λόγους πλήρους ενημέρωσης) όσο και από τους απλούς πολίτες, που και δικαίωμα τους είναι, αλλά και η Περιφερειακή Αρχή θα έπρεπε να ενισχύει με κάθε τρόπο. Η τακτική αυτή αποτελεί σοβαρό δημοκρατικό παράπτωμα, εμποδίζει τον κοινωνικό έλεγχο των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής από τους πολίτες και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επικλήσεις και οι όρκοι στη δημοκρατία δεν μπορεί να μένουν μόνο στα χαρτιά ή να γίνονται μόνο προεκλογικά.
Θέματα που σχετίζονται άμεσα με το προηγούμενο είναι η κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης και των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής μόνο δύο μέρες νωρίτερα από την ημέρα συνεδρίασης, η απουσία των υπηρεσιακών εισηγητών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η μη δημόσια ανάγνωση των βασικών σημείων των εισηγήσεων, καθώς και η εισαγωγή πολλών θεμάτων την τελευταία στιγμή.
Η κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης μόλις δύο μέρες νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν επιτρέπει στα μέλη της να ασκήσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους, τα οποία έχουν ορκιστεί να επιτελούν με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Δε τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν τον πρέποντα έλεγχο, να εντοπίσουν προβληματικά σημεία των εισηγήσεων και να βοηθήσουν, ώστε να παρθεί η ορθότερη απόφαση για το συμφέρον των Ηπειρωτών. Ακόμα όμως και σε αυτές τις δύο μέρες η Περιφέρεια δημιουργεί προσκόμματα στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής.
Παράλληλα, σοβαρό θέμα διαφάνειας αποτελεί η απουσία των εισηγητών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και η μη δημόσια ανάγνωση των βασικών σημείων των εισηγήσεων. Η τακτική αυτή έχει ως δυσάρεστη συνέπεια τα μέλη να μην μπορούν να ενημερωθούν για σημαντικές πλευρές των εισηγήσεων και για τη σκοπιμότητα ορισμένων επιλογών, με αποτέλεσμα η διαδικασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής να έχει τυπικό-διαδικαστικό μόνο χαρακτήρα και ουσιαστικά να αποτελεί όργανο επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει η εισαγωγή πολλών θεμάτων την τελευταία στιγμή. Η δικαιολογία  για το δήθεν επείγον και έκτακτο χαρακτήρα κάποιων θεμάτων θα είχε βάση, αν περιοριζόταν σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως δείχνει την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να ασκήσει με σοβαρότητα και προγραμματισμό τα καθήκοντα για τα οποία την εξέλεξε ο λαός της Ηπείρου.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, με συνέπεια να δημιουργούνται οι συνθήκες για λήψη εσφαλμένων αποφάσεων, αποφάσεων που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, που εκπέμπουν την εικόνα ότι ευνοούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που ενισχύουν το πελατειακό κράτος των κομμάτων που συγκυβερνούν μέσω των τοπικών τους «ανεξάρτητων» παραγόντων.
Άλλωστε, και η στάση της προηγούμενης περιφερειακής αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά δεν έθιξε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δείχνει την πλήρη και ουσιαστική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ στις πρακτικές του πελατειακού κράτους και της αδιαφάνειας.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις μας ενισχύονται από το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή αρνείται συστηματικά να προχωρήσει στην τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών. Το επιχείρημα του κόστους της απομαγνητοφώνησης δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική δικαιολογία, καθώς μπορούν να αναζητηθούν πληθώρα οικονομικών και τεχνικών λύσεων. Αντίθετα, τις εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνει η εκ των υστέρων συμπλήρωσή των πρακτικών με τυποποιημένες τοποθετήσεις ή με τοποθετήσεις που  δεν ακούγονται δημόσια στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Όλα τα παραπάνω θίγουν την ουσία της διαφανούς λειτουργίας της επιτροπής του ουσιαστικού δημοσίου ελέγχου και δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη μη ορθολογική αξιοποίηση των πόρων.
Με τον ελληνικό λαό να υποφέρει, με χιλιάδες να έχουν αυτοκτονήσει, με εκατομμύρια Έλληνες να έχουν χάσει τη δουλειά τους, να στερούνται ακόμα και τα προς το ζην, με εκατοντάδες χιλιάδες να μη μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους να  αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους δε νομιμοποιείται κανείς να συνεχίζει να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη διαιώνιση των αιτιών που συντέλεσαν και έφτασαν αυτόν το λαό και αυτό τον τόπο σε αυτή την κατάσταση.
Και σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στη βασικότερη πλευρά της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, που δεν είναι άλλη από τις αποφάσεις της.
Το πρώτο θέμα που θεωρούμε σοβαρό είναι αυτό των απευθείας αναθέσεων. Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα, να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των επαγγελματιών και του δημοσίου ελέγχου μέσω δημοσιοποίησης των ονομάτων των αναδόχων. Ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός των έργων και των αναγκών της Περιφέρειας μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.
Ανάλογο με το προηγούμενο θέμα είναι αυτό που αφορά τη κάλυψη των νομικών αναγκών της Περιφέρειας και η εμμονή στη συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής με συγκεκριμένο Νομικό Σύμβουλο της Αθήνας. Τα ποσά που διαθέτει η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό δεν είναι αμελητέα για αυτό και απαιτείται πιο συνολική και οικονομικότερη προσέγγιση του θέματος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης όλων των νομικών καθώς και η συνεργασία με τους αντίστοιχους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι πλευρές που θα πρέπει να υιοθετεί η πρακτική της Περιφέρειας.
Το επόμενο πρόβλημα που εντοπίζουμε σχετίζεται με την μη αποδεκτή από την παράταξή μας πρακτική της Περιφερειακής Αρχής στο θέμα της εκτέλεσης των δημόσιων έργων. Η Περιφερειακή Αρχή με σχετική ευκολία υιοθετεί την  πρακτική των συνεχών παρατάσεων και αναθεωρήσεων των δημόσιων έργων και των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα να πληρώνονται πανάκριβα αρκετά έργα. Οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών των δημόσιων έργων σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζουν και την όποια έκπτωση είχαν προσφέρει οι μειοδότες στο διαγωνισμό. Η πρακτική αυτή νοθεύει την ουσία του ανταγωνισμού στο όνομα του οποίου, κατά τα άλλα η Περιφερειακή Αρχή, ορκίζεται πίστη και προσήλωση. Ως παράταξη θεωρούμε ότι έργα που συνοδεύονται από σοβαρή αναθεώρηση προϋπολογισμού να παραπέμπονται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναβαθμίζοντας έτσι και το ρόλο του.
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ενισχύει αρκετούς Δήμους. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στη βοήθεια της Περιφέρειας σε ειδικές περιπτώσεις αναγκών των Δήμων, παρόλο που δεν είναι ευθύνη και υποχρέωσή της, θεωρούμε ότι η διαφάνεια και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Δήμων πρέπει να διέπει τέτοιου είδους ενέργειες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τα ζητήματα αυτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η ενίσχυση του Δήμου Ζίτσας με 50.000 ευρώ την οποία θεωρούμε επιλεκτική και όχι διαφανή. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων, μέσα από το οποίο θα ενισχύονται, στις ειδικές περιπτώσεις, όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκες και όχι επιλεκτικά κάποιοι.  Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται εύλογα η υπόνοια ότι η ενίσχυση αξιοποιείται για τη δημιουργία πολιτικών και πελατειακών δεσμών της Περιφερειακής Αρχής με συγκεκριμένους Δήμους. Η συζήτηση τέτοιων θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τις παραπάνω αρχές το οποίο  και θα μπορούσε να εξετάζει τέτοιου είδους αιτήματα με διαφάνεια και ιεραρχώντας τις προτεραιότητες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τους πόρους που τους αναλογούν.  Στη κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βρουν ουσιαστικό συμπαραστάτη το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα η Περιφέρεια θα πρέπει να αποφεύγει πρακτικές κατακερματισμού των πόρων και να εστιάσει την προσοχή της στην χρηματοδότηση και υλοποίηση ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακού τύπου έργα.
Ένα σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει επίσης από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Παράταξής μας έχει να κάνει με την πρακτική που ακολουθεί ο κ. Περιφερειάρχης στο θέμα της μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων βατότητας των δρόμων. Η μεταβίβαση του σχετικού δικαιώματος του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Περιφερειάρχη φαίνεται να οδηγεί σε κατάχρηση του δικαιώματος αυτού κάτω από το μανδύα της συνεχούς επίκλησης έκτακτων αναγκών. Η πρακτική αυτή είναι ασύμφορη για το δημόσιο, και αδιαφανής. Η θέση της παράταξής μας είναι η αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας, ο δε ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί επικουρικά. Για το σκοπό αυτό στην αρχή κάθε έτους θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να προβαίνει σε πρόσκληση κατάθεσης προσφορών και διαθεσιμότητας  για την ανάθεση τέτοιων εργασιών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.
Το τελευταίο ζήτημα που ανέδειξε η περιφερειακή μας παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» έχει σχέση με την παρουσία συνοδών στα σχολικά λεωφορεία. Η παράταξή μας έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για την απουσία συνοδών από τα σχολικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ κατά την περσινή σχολική χρονιά. Μετά την ανακίνηση του θέματος από την παράταξη μας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εμφανίστηκαν ξαφνικά οι συνοδοί στα σχολικά λεωφορεία. Μετά από αυτό ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα έλλειψης ελέγχου από τη μεριά της Περιφέρειας για το κατά πόσο τα χρήματα που δίνονται πηγαίνουν στο σκοπό για τον οποίο δίνονται. Εμείς ως παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» εκφράζοντας, κατά τη γνώμη μας, και το λαϊκό αίσθημα, ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να ελέγξει τις καταγγελίες και να τεκμηριώσει κατά πόσο είναι βάσιμες ή όχι. Στο βαθμό που καταβλήθηκαν δημόσια κονδύλια για υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις παρατηρήσεις που καταγράφουμε και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθεί τόσο η δημοκρατική και απρόσκοπτη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και το δημόσιο συμφέρον μέσα από ουσιαστικό δημόσιο και υπηρεσιακό έλεγχο σε όλα τα έργα, σε όλες τις προμήθειες, σε όλες τις αναθέσεις.
Η παράταξη της «Ήπειρος Ανατροπής», δηλώνει ότι θα στηρίξει  οποιαδήποτε προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θα μας βρει απέναντί της εάν βασικά θέματα που θίγουμε στην παρέμβαση αυτή δεν αντιμετωπιστούν ανάλογα.
Ως απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Προτείνουμε:
·         Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
·         Μαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της  Οικονομικής Επιτροπής.
·         Παρουσία των υπηρεσιακών εισηγητών και παρουσίαση των βασικών πλευρών των εισηγήσεων.
·         Κοινοποίηση της ΗΔ και των εισηγήσεων σύμφωνα με όσα ισχύουν  για το Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Περιορισμό των απευθείας αναθέσεων σε άκρως επείγουσες περιπτώσεις. Στις υπόλοιπες αναθέσεις να προηγείται σύντομη πρόσκληση κατάθεσης προσφορών η οποία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε συγκεκριμένη θέση και γνωστή στους επαγγελματίες της Περιοχής.
·         Δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για την ανάληψη πρωτοβουλίας πρόβλεψης στον επόμενο προϋπολογισμό ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών  της Πολιτικής Προστασίας.
·         Διαφανής πρόσκληση κατάθεσης προσφορών και δέσμευση διαθεσιμότητας των κατόχων μηχανημάτων για την συμμετοχή τους σε εργασίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
·         Η Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσει την ισχύ των καταγγελιών για μη ύπαρξη συνοδών την προηγούμενη σχολική χρονιά (2013-2014) στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Να ενημερώσει μετά τις ενέργειες το Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Έργα που συνοδεύονται από σοβαρή αναθεώρηση προϋπολογισμού να παραπέμπονται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις Δήμων για ειδικές ανάγκες να αποφασίζονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σας ευχαριστούμε
Ιωάννινα 20/10/2014
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γεροβασίλη Όλγα
Τσίκαρης Βασίλειος
Μπασιούκας Κώστας
Πάϊκας Σπύρος
Γιολδάσης Βασίλειος
Ταπραντζή Τζένη
Γκούντας Κωνσταντίνος
Κωνής Δημήτριος
Πάνης Χαράλαμπος
Πάντος Παναγιώτης


ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου
κ. Παργανά
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  κ.  Καχριμάνη

κ. Πρόεδρε,
Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το παρακάτω θέμα που απευθύνεται προς τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου:


ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας και Προσωπικού του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης  Ιωαννίνων και του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος»
Στις 19/9/2014 και στις 26/9/2014 αντιπροσωπείες της Παράταξης μας επισκέφτηκαν το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης  Ιωαννίνων και το Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» αντίστοιχα όπου ενημερώθηκαν από το προσωπικό για τα προβλήματα λειτουργίας τους. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε είναι η εικόνα της πολιτικής της συνεχούς υποβάθμισης της ειδικής εκπαίδευσης και η υποχρηματοδότησή της, που σηματοδοτεί  ξεκάθαρα τις προθέσεις κυβέρνησης και τρόικας για διάλυση της Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ και της ειδικής εκπαίδευσης.
Με την έναρξη του σχολικού έτους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχες δομές ;όπως το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων  είναι τραγικά: τεράστιες οι ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, προβλήματα με τις μεταφορές μαθητών, κτιριακά προβλήματα κ.ά. Αρκετοί από τους μαθητές του Εργαστηρίου παραμένουν –για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- στο σπίτι τους γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος μετακίνησής τους ούτε έχει προσληφθεί το απαιτούμενο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό που θα στηρίζει την παρουσία τους στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα άλλα 3 Εργαστήρια για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ήπειρο. Τα προβλήματα αυτά επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναδεικνύοντας μια ακόμα τραγική πλευρά της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης και το εύρος των θυμάτων της.
Η υποχρηματοδότηση με το ποσό των 5.500 ευρώ για έναν χρόνο από το αρμόδιο υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου στην πόλη των Ιωαννίνων, προφανώς δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του σχολείου και συνιστά πολυτέλεια η παροχή στους μαθητές του ΕΕΕΚΙ ενός τόστ για πρωινό και για τα 33 παιδιά!

Αυτά διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη στο ΕΕΕΚΙ, την ξενάγησή μας στους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης  και την συζήτηση που είχαμε με τον διευθυντή του Εργαστηρίου. Διαπιστώσεις που δεν επιτρέπουν σε κανέναν εμπλεκόμενο με το θέμα φορέα (Υπουργείο Παιδείας, Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου) να στέκονται απλοί παρατηρητές στο πρόβλημα ή στην καλύτερη περίπτωση συνεργάσιμοι διεκπεραιωτές.

Την Παρασκευή 26/9/2014 επισκέφθηκε το Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος εκπρόσωπος της
παράταξης της Περιφέρειας Ηπείρου "Ήπειρος Ανατροπής" όπου παρακολούθησε τη
Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Από την ενημέρωση και τη σχετική συζήτηση
φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός και η δραματική έλλειψη
προσωπικού (7 άτομα για 68 ασθενείς με ειδικότατες ανάγκες) κάνουν δύσκολη  και
έως αδύνατη τη στοιχειώδη φροντίδα αυτών των συνανθρώπων μας και γενικά την κατάσταση που διαμορφώνεται
επικίνδυνη για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους.


Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή
-Τι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το Εργαστήρι των Ιωαννίνων καθώς και για τας υπόλοιπα Εργαστήρια της Ηπείρου.
-Ποια είναι η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στην αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να συντηρείται κανονικά και να λειτουργεί καθημερινά και με ασφάλεια το ασανσέρ του κτιρίου που μεταφέρει τους μαθητές με κινητικά προβλήματα στον 1ο όροφο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
-Η χρηματοδότηση του Εργαστηρίου –στο οποίο φοιτούν 33 παιδιά ηλικίας από 14 έως 22 ετών – για το τρέχον σχολικό έτος ,ανέρχεται στο ποσό των 5.500 ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι αποτρεπτικό για εργασίες σωστής συντήρησης του κτιρίου, για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και σχεδόν απαγορευτικό στην πρόθεση της διοίκησης του σχολείου να παρέχει ένα τοστ σε κάθε μαθητή για πρωινό. Ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή προς την κατεύθυνση ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης του Εργαστηρίου στην καθημερινότητά του;
-Σε ποιες κινήσεις –δράσεις προτίθεται να προβεί –άμεσα- η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» αρκετά χρόνια χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει από την Πολιτεία ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης του;
- Με ποιες κινήσεις σκέφτεται η Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει την ουσιαστική στήριξη εργαζόμενων και νοσηλευόμενων στο ίδρυμα, μέσα από την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με την λειτουργία του ιδρύματος φορείς;

Αρχή της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» είναι η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας .από άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς, για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ηπειρωτών δίνοντας λύσεις σε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που πληθαίνουν καθημερινά όσο μεγαλώνει η οικονομική – ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Η παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους τους μαθητές με αναπηρία, για όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς και η πλήρη ,σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση αποτελούν βασική υποχρέωση της Πολιτείας ,όπως αυτή ορίζεται σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί καθοριστική υποχρέωση κάθε Πολιτείας η διασφάλιση της φροντίδας και της ασφάλειας όλων των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές πρόνοιας και όσων εργάζονται σε αυτές. 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

   Την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Γκούντας. Κατά την διάρκεια της σύντομης παρέμβασης – τοποθέτησής του ο κ. Γκούντας τόνισε: « Αναγνωρίζουμε  την δυσκολία της εργασίας σας και ειδικότερα σήμερα
που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια όλο και  πιο βίαιη επίθεση από τις ανάλγητες πολιτικές της συγκυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας αλλά και την ίδια την εργασία.
Η ανεργία ανέρχεται στο 27,5% και στους νέους έχει ξεπεράσει το 50%.

      Πιστεύουμε στην  αναδιάρθρωση του οργανισμού και την αναβάθμισή του για να ανταποκρίνεται στο δύσκολο έργο του, με στόχευση την εργασία και όχι τις διάφορες μορφές υποαπασχόλησης .
     Είμαστε αντίθετοι ως προς αυτού του τύπου την αξιολόγηση που δρομολογεί το υπουργείο και την φαυλότητα που εξυπηρετεί το 15% ,δηλαδή την δεξαμενή απολύσεων.
      Προτείνουμε η διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης να γίνεται  από τον ΟΑΕΔ – σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο - και όχι από τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα εκμετάλλευσης των κοινοτικών κονδυλίων που υλοποιούν τα προγράμματα χωρίς στόχευση .Το παράδοξο είναι το κάθε ιδιωτικό  ΚΕΚ εισπράττει 5500 ευρώ για κάθε καταρτιζόμενο και στον άνεργο φτάνουν ,από αυτά, μόλις τα  1600 ευρώ και στο τέλος του προγράμματος τα ποσοστά απορρόφησης να είναι μονοψήφια και τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν σταθερά σε διψήφιο αριθμό.
Ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι καθοριστικός στον τομέα προώθησης της απασχόλησης και απαιτείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του και όχι η  συρρίκνωση των τομέων δράσης του Οργανισμού που προωθεί σταδιακά η σημερινή συγκυβέρνηση.»


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Στις 13.10.2014 ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής»  Παναγιώτης Πάντος επισκέφθηκε το παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος Ξένων γλωσσών καθηγητή κο Στέφανο Βλαχόπουλο.

            Στη συνάντηση μετά από την ενημέρωση του προέδρου συζητηθήκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

            Με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την παιδεία το παράρτημα Ηγουμενίτσας είχε μείωση στις Σχολές και επακόλουθη μείωση των σπουδαστών.

            Τα προβλήματα εντοπίζονται κύρια στη στέγαση των σπουδαστών , στην μη έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών , με συνέπεια να έχει αρχίσει το Α΄ εξάμηνο χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται , και στο πρόβλημα που δημιουργείται με την μεταγραφή των σπουδαστών.   

            Το 40 % των σπουδαστών έχει κάνει αίτηση για μεταγραφή και η καθυστέρηση στην εξέτασή τους δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία του ΤΕΙ.

            Ο πρόεδρος εστίασε στα παρακάτω για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ

1.      Να υπάρξουν τρία τμήματα
1.      Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
2.      Διοίκηση Επιχειρήσεων
3.      Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και στην Οικονομία
Και τα τρία να αντλούν φοιτητές από το 1ο και 5ο επιστημονικό πεδίο και το πρώτο να λειτουργήσει πιλοτικά ως αγγλόφωνο στην επιλογή του μηχανογραφικού , ώστε να αποτελέσει και πόλο έλξης λόγω της μοναδικότητάς του.

2.      Να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα για την καλύτερη λειτουργία του.

Από την πλευρά του κ. Πάντου εκφράστηκε η διάθεση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» να συμβάλλει τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο με συντονισμένες κινήσεις ,όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα αλλά και την ανάπτυξή του.  
                                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τον  Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Βασίλη Τσίκαρη, Σπύρο Πάικα, Κώστα Μπασιούκα και Γιώργο Κρανά και αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ Κώστα Γκόγκο για θέματα που αφορούν στην παρουσία και την δραστηριότητα του Συνδέσμου. Από την συζήτηση προέκυψε ότι μετά και τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια και το δίκτυο παροχής νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης, το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θα έχει πλήρη επάρκεια νερού για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόγκος.  Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την σημερινή συνάντηση της παράταξης με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη «Ήπειρος Ανατροπής» ,ήταν η τιμολογιακή πολιτική του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Ο Σύνδεσμος παρέχει το νερό στους Δήμους του λεκανοπεδίου στην τιμή των 0,29 λεπτών του ευρώ και η τιμή που καλούνται να πληρώσουν οι τελικοί αποδέκτες του νερού, οι πολίτες, είναι πολύ υψηλότερη. Εκτίμηση και των δύο πλευρών ήταν ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση της τιμής του νερού άμεσα από τους Δήμους συμβάλλοντας έτσι στην ελάφρυνση των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας. Εκτενή αναφορά έγινε από την αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» στην εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων –όπως αυτή της επεξεργασίας λυματολάσπης- ,στα όρια του αστικού ιστού και κοντά σε πηγές υδροδότησης ,διερωτώμενοι, αν η λειτουργία τους επιφέρει μικρότερη ή μεγαλύτερη ρύπανση στον εννιαίο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας . Ακόμη ένα ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» στη Διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ,είναι η νέα χάραξη της Ιόνιας Οδού εφιστώντας την προσοχή του Συνδέσμου γιατί αρκετά σημεία της χάραξης «πέφτουν» πάνω ή δίπλα στις γεωτρήσεις του Συνδέσμου Ύδρευσης με ότι αυτό σημαίνει τόσο για τυχόν βλάβες ή προβλήματα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων όσο και για το επιβαρυμένο φορτίο που θα καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και οι διαχειριστές του να λαμβάνουν –προληπτικά- όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλή ποιότητα του νερού που θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής μας.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» επισκέφθηκε την 1η Έκθεση Ψωμιού που διοργανώνει η Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως ανέφεραν μέλη της διοίκησης της Συντεχνίας Αρτοποιών ,βασικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να γνωρίζει ο κάθε συμπολίτης μας την διαδικασία παραγωγής ΦΡΕΣΚΟΥ ψωμιού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Με αυτή τη γνώση θα μπορεί να διακρίνει ο καθένας την αλήθεια ή το ψέμα σε κάθε προιόν που χαρακτηρίζεται ,από όσους το εμπορεύονται, «φρέσκο ψωμί». Αίτημα  της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων είναι η συνεχής διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προέλευση και την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανική παραγωγή ψωμιού, έτσι ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής από αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας προιόντα . «Πρώτα σε εμάς ,τους αρτοποιούς ,αυστηροί έλεγχοι και ύστερα σε όλους όσους πωλούν ψωμί και είδη αρτοποιίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρτοποιοί. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ,τέλος, η αναφορά των αρτοποιών ,ότι η Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων παρέχει καθημερινά περισσότερα από 80 κιλά ψωμί σε ιδρύματα και συσσίτια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης όλων και περισσότερων συνανθρώπων μας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στις  14/10/2014, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως η πολιτική και πρακτική που εφαρμόζει η Περιφερειακή Αρχή στο θέμα εκτέλεσης των έργων είναι αυτή που υποθάλπει και υποκινεί στην ουσία την πρακτική των αναδόχων των έργων. Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται από συνεχείς παρατάσεις και αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών των έργων με αποτέλεσμα να πληρώνονται από τον ελληνικό λαό πανάκριβα και να επιτρέπουν τους κάθε λογής εργολάβους να κερδοσκοπούν σε βάρος του δημοσίου. Συγκεκριμένα στη συζήτηση του θέματος «Έγκριση 1ου ΑΠΕ (υπερβάσεως) και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: «Αποκατάσταση  βατότητας της επαρχιακής οδού Γλυκής-Ποταμιά-Κυψέλη» προϋπολογισμού αρχικής σύμβασης 181.500,00€ εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής συμπληρωματική σύμβαση ύψους 88.332,35€ εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη στις 269.832,35€. Να σημειωθεί ότι η δημοπρασία ξεκίνησε με προϋπολογισμό 260.000,00€ και ο εργολάβος ανέλαβε αρχικά το έργο ύστερα από έκπτωση 45% με 181.500,00€. Έτσι, η Περιφερειακή Αρχή βοήθησε με την πρακτική της  να εκμηδενιστεί η έκπτωση με βάση την οποία αναδείχτηκε ο μειοδότης. Για να αιτιολογηθεί η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, στην ειδική αιτιολογική έκθεση-εισήγηση σημειώνεται η εξής, πέραν κάθε λογικής και νομιμότητας κατά την άποψή μου, αιτιολόγηση: «…Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αποκατάσταση της καθίζησης της οδού στο υπάρχον πλάτος της, αυτό των  6μ - 6,5μ πλάτους χωματουργικής σκάφης οδοστρώματος και 5μ - 5,5μ πλάτους ασφάλτου και για μήκος 1.100μ περίπου. Τελικά μετά από αυτοψίες της υπηρεσίας αλλά και των κ. κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου και Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Θεσπρωτίας, λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου που εμφανίζει, δόθηκε  εντολή στον ανάδοχο να προβεί σε διαπλάτυνση της οδού και συγκεκριμένα να κατασκευάσει χωματουργική σκάφη πλάτους 9μ περίπου,…»(υπογράμμιση δική μου).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε έκανε αυτοψία στο συγκεκριμένο έργο.  Από τα παραπάνω προκύπτουν εμφατικά τα εξής ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δημόσια:
·         Ποιος τελικά έδωσε την εντολή;
·         Ποιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας ή Πολιτικοί προϊστάμενοι και από πού άντλησαν το δικαίωμα να δώσουν εντολή για να παραβλεφθούν οι προδιαγραφές του έργου και μάλιστα όταν αυτές επέφεραν οικονομική επιβάρυνση στο δημόσιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση αρμόδιου οργάνου;
·         Η μελέτη που συντάχθηκε δεν μπορούσε να προβλέψει τον κυκλοφοριακό φόρτο αν αποδεχθούμε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος; Γιατί δεν το έκανε.
·         Γιατί στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται η αυτοψία του Περιφερειάρχη ενώ ο ίδιος το διαψεύδει;
·         Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων έργων όταν αποδέχεται όλα αυτά;
Οι δημόσιες απαντήσεις είναι τουλάχιστον ηθικά επιβαλλόμενες από τους χιλιάδες άνεργους, τους απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους από όσους καθημερινά παλεύουν να επιβιώσουν.
Η παραπάνω περίπτωση δεν αποτελεί απλά μια μεμονωμένη και κραυγαλέα  περίπτωση. Η πρακτική αυτή με λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένο τρόπο χαρακτηρίζει το σύνολο της πολιτικής της Περιφερειακής αρχής. Δυστυχώς για την Ήπειρο, η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής συντονίζεται και κινείται σε παράλληλο με τα εργολαβικά συμφέροντα δρόμο.
14/10/2014
Βασίλης Τσίκαρης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Με την Παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής»
Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου


Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα  ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής ερευνητικής πολιτικής ή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο εγκλωβισμός της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής στη μέγγενη της Έξυπνης Εξειδίκευσης που προωθεί η ΕΕ και αποδέχεται άκριτα η Κυβέρνηση  θα υποθηκεύσει το παραγωγικό μέλλον της χώρας. Ακόμα όμως και αυτή η πολιτική εφαρμόζεται τόσο στρεβλά και παραμορφωμένη, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, όπως θα αποδειχθεί στο τρίτο μέρος της ανάλυσης, που αναιρεί και τις τελευταίες ελπίδες αναστροφής της αντιαναπτυξιακής πορείας που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Η έρευνα στη χώρα μας, ως εργαλείο για την ανάπτυξη, αποδομείται ταχύτατα ως συνέπεια τόσο της πολιτικής της ΕΕ αλλά κυρίως λόγω ανυπαρξίας εθνικής πολιτικής. Η πρόσβαση σε ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ γίνεται πλέον άπιαστο όνειρο ακόμα και των «άριστων», σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, ερευνητών και ερευνητικών μονάδων γιατί απλά δεν αρκεί να έχεις την καλλίτερη ιδέα ή το καλλίτερο βιογραφικό αλλά  θα πρέπει να αποδεικνύεις και με τι εργαλεία και υποδομές θα την υλοποιήσεις. Το τελευταίο καθίσταται δυστυχώς μέρα με τη μέρα όλο και πιο απόμακρο.
Με τα δεδομένα αυτά απαιτείται άμεσα μια δραστική παρέμβαση και δρομολόγηση μιας εθνικής πολιτικής για την έρευνα.
Βασικοί άξονες και αρχές που πρέπει να διέπουν το σχεδιασμό της ερευνητικής προσπάθειας είναι κατά τη γνώμη μου οι παρακάτω:

Ø  Αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού στο μέγιστο εφικτό βαθμό.
Η ύπαρξη πολυάριθμου και υψηλού επιπέδου ερευνητικού προσωπικού αποτελεί και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου της Αριστείας όπως αυτή νοείται και εφαρμόζεται σήμερα. Κατά την άποψή μου,  Αριστεία σημαίνει εφαρμόζω μια πολιτική που κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις και προσλαμβάνω ως κοινωνία το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει ο καθένας.
Η αξιοποίηση του συνόλου του ερευνητικού-επιστημονικού προσωπικού απαιτεί:
α) ολοκληρωμένη καταγραφή του και
β) αναδιάταξη του, όχι κατ΄ ανάγκη μετακίνησή του, αλλά τουλάχιστον οργανωτική. Η μορφή της οργάνωσης απαιτεί περαιτέρω εμβάθυνση. Θα πρέπει να υπηρετεί ισότιμα τόσο την αναγκαιότητα για συγκέντρωση κρίσιμων ερευνητικών μαζών όσο και για ποιοτική εκπαίδευση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με εργαλείο τη χρηματοδοτική πολιτική, η οποία θα πρέπει να επιδιώκει την συνεργατική ερευνητική προσπάθεια και όχι την επιδίωξη αυτοδυναμίας-αυτονομίας.
Στο ίδιο πλαίσιο και σε πρώτο επίπεδο  απαιτείται και η ανάλογη οργάνωση των διαθέσιμων  ερευνητικών υποδομών της χώρας, η καταγραφή των δυνατοτήτων συμβολής του στην εκτέλεση βασικής έρευνας και σε ποιους τομείς.
·         Άμεσες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό και τη σταδιακή αναβάθμιση του με συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους.
·         Απεγκλωβισμός της εθνικής ερευνητικής προσπάθειας στο μέγιστο εφικτό βαθμό, χωρίς αυτό να οδηγεί στον απομονωτισμό ή στην απεμπόληση των προσπαθειών αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, από την τυφλή και αποκλειστική υποταγή στην πολιτική του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών σε μια προσπάθεια οικοδόμησης σύγχρονων εθνικών ερευνητικών υποδομών.
·         Οργάνωση των ερευνητικών μονάδων υποδομής σε δημοκρατική βάση.
·         Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ερευνητών.
·         Στελέχωσή τους με μόνιμο Τεχνικό προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου.
·         Συγκέντρωση και χωρικά των κατακερματισμένων ερευνητικών υποδομών με βασικά κριτήρια την αποτελεσματική λειτουργία τους και την μεγίστη ευκολία προσβασιμότητας.
·         Αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Τεχνολογικών Πάρκων για χωρική συγκέντρωση ερευνητικών υποδομών (βλέπε επίσης ενότητα Μηχανισμοί διασύνδεσης ερευνητικών μονάδων-βιομηχανίας).

Ø  Ενιαίο Αυτόνομο (από υπουργεία) Εθνικό Κέντρο Χάραξης και Χρηματοδότησης της Ερευνητικής Πολιτικής.
Η ΓΓΕΤ ή όπως μετεξελιχθεί, πρέπει να αποτελεί εντελώς αυτόνομο οργανισμό, κατά την άποψή μου ξεχωριστό Υπουργείο με δικό του προϋπολογισμό. Κατάργηση των επιμέρους χρηματοδοτήσεων διαφόρων υπουργείων μικρό-ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία οδηγούν σε κατασπατάληση πόρων και την ανάπτυξη ρουσφετολογικής αναποτελεσματικής ερευνητικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί προγράμματα στον τομέα της υγείας, αντίστοιχα το υπουργείο γεωργικής ανάπτυξης κλπ. Συγκέντρωση όλων αυτών των πόρων στο Υπουργείο Έρευνας. Οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες καθορίζονται ύστερα από δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς.

Ø   Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις ερευνητικές χρηματοδοτικές δράσεις πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων. 
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια χρηματοδοτώντας δράσεις όπως ΠΑΒΕ, ΕΚΒΑΝ, ΕΠΕΤ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κλπ που απαιτούσαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν απέδωσε τα ελάχιστα. Οι χρηματοδοτικές αυτές δράσεις χρησιμοποιήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα ως ευκαιρία έμμεσης επιδότησης. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν την οικονομική συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα της χώρας μας στην έρευνα είναι πέρα για πέρα πλαστά. Δεν υπάρχει στην ουσία επιχείρηση στη χώρα που να συνέβαλε με καθαρά οικονομικά κονδύλια στην ερευνητική προσπάθεια.
Επιβάλλεται συνεπώς άμεση αναθεώρηση της χρηματοδοτικής πολιτικής. Αυτή θα μπορούσε κατά την άποψή μου να συνοψιστεί στα παρακάτω:
·         Χρηματοδοτούμενες-επιδοτούμενες δράσεις ίδρυσης επιχειρησιακών Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) που θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνουν προσλήψεις Νέων αλλά και έμπειρων ερευνητών και εγκατάσταση σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού. Η δημόσια επιδότηση ανακτάται σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία του ιδιωτικού φορέα, μέσα από προβλεπόμενες συμφωνημένες διαδικασίες.
·         Επιδοτούμενα χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια για τον ίδιο, όπως παραπάνω, στόχο.
·         Διαμόρφωση συγκεντρωτικού δημοσιοποιημένου εθνικού χάρτη ερευνητικών αντικειμένων των ερευνητικών  ομάδων της χώρας για την εύκολη αναζήτηση εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα ερευνητικού συνεργάτη για την παραγωγή, μέσω της έρευνας, της γνώσης που επιθυμεί.
·         Συγκεκριμένοι όροι εύκολης προσβασιμότητας των ερευνητών του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές του δημόσιου ερευνητικού ιστού της χώρας.
·         Η λήψη ερευνητικών «προϊόντων» του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο να ακολουθεί καθορισμένη διαδικασία. Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός τομέας απευθύνεται στην ερευνητική ομάδα που θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. Σε συνεργασία καταρτίζεται το ερευνητικό έργο και κοστολογείται. Υποβάλλεται στο Υπουργείο έρευνας για αξιολόγηση, κυρίως οικονομική, και αποφασίζεται ή όχι η ένταξή του για επιδότηση καθώς και το ύψος της επιδότησης. Ο ιδιωτικός φορέας καταβάλει ποσοστό έναντι της συνολικής συμμετοχής του στην ερευνητική μονάδα και εξοφλεί με τη λήξη του ερευνητικού έργου.   Μέσα από τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται η πραγματική οικονομική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ερευνητική προσπάθεια.
·         Η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για Επιδοτούμενα χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια.
·         Η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων μέσω προκηρύξεων που απαιτούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να καταργηθεί.

Ø  Διαχείριση-αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων-πατέντες.
Σήμερα, παρά τα σοβαρά προβλήματα οργάνωσης, καθώς και ελλιπούς και ασυνεχούς κρατικής στήριξης της ερευνητικής προσπάθειας, το παραγόμενο ερευνητικό προϊόν  στη χώρα μας είναι υψηλού επιπέδου και σε πολλές περιπτώσεις παραγωγικά αξιοποιήσιμο. Ο μικρός αριθμός  κατάθεσης αιτήσεων κατοχύρωσης δικαιωμάτων (Πατέντες) δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απουσία κατάλληλων υπηρεσιών και χρηματοδοτήσεων για αιτήσεις κατοχύρωσης, αλλά κυρίως στην απουσία ενδιαφέροντος από επενδυτικά κεφάλαια να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα.
Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους δείχνουν απροθυμία να συμμετάσχουν ή να αναλάβουν πρωτοβουλίες κατοχύρωσης ή αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το επενδυτικό ρίσκο στις περιπτώσεις των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Για παράδειγμα, στο χώρο των νέων φαρμάκων από την ανακάλυψη μιας ουσίας με συγκεκριμένη βιολογική δράση έως την εμπορική κυκλοφορία ως φάρμακο ο δρόμος είναι τεράστιος και το ρίσκο της επένδυσης πολύ μεγάλο. Προτιμούν συνεπώς οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των γενοσήμων, έστω και με το ρίσκο του σκληρού ανταγωνισμού, παρά να επενδύσουν σε ένα νέο φάρμακο με αβέβαια προοπτική. Μοναδική ίσως εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν τα προϊόντα έρευνας στο τομέα της πληροφορικής, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια που απαιτούνται είναι μικρής κλίμακας και το ρίσκο μικρό.
 Συνεπώς, για να γίνουν βήματα στο τομέα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας η πολιτική πρακτική θα πρέπει να στοχεύσει στη διάχυση του ρίσκου. Η πολιτική ενίσχυσης της δημιουργίας spin off εταιρειών απέτυχε παταγωδώς τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος μια εκτενής ανάλυση. Θα μπορούσε απλώς να αναφερθεί ότι η πολιτική ενίσχυσης των spin off εταιρειών στερεί την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα από δυναμικό ερευνητικό προσωπικό και ταυτόχρονα είναι καταδικασμένη να αποτύχει, επειδή απλά αναθέτει επιχειρηματική δραστηριότητα σε ανθρώπους  μη σχετικούς με το σκληρό ανταγωνιστικό αυτό πεδίο. Η συνύπαρξη πολλαπλών ιδιοτήτων, του ερευνητή, του δασκάλου και του επιχειρηματία  στα ίδια πρόσωπα είναι αδύνατον να συγκεραστούν αρμονικά και με επιτυχία. Με βάση όλα τα παραπάνω θα πρότεινα τα εξής σχετικά με την πολιτική αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων:
·         Εθνική υπηρεσία-τμήμα κατάλληλα στελεχωμένο στο Υπουργείο Έρευνας με αντικείμενο την κατοχύρωση των ερευνητικών προϊόντων (πατέντες).
·         Όλες οι πατέντες, στο βαθμό που παρήχθησαν άμεσα ή έμμεσα με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο δημόσιο. Τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα όσων συμμετείχαν χρηματοδοτικά κατανέμονται ανάλογα με τη συμμετοχή τους.
·         Προκειμένου να εμπεδωθεί ένα επιχειρηματικό κλίμα εμπιστοσύνης στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων το κράτος στα πρώτα βήματα θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικότερο ρόλο. Θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση ίδρυσης κρατικής/συνεταιριστικής τράπεζας με ιδιαίτερο προσανατολισμό στη χρηματοδότηση επενδύσεων αξιοποίησης των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
·         Χρηματοδοτικά σχήματα διάχυσης του ρίσκου. Για παράδειγμα κρατική επιδότηση επιτοκίου για «άτοκα» τραπεζικά δάνεια επένδυσης ή άμεση συμμετοχή με κεφάλαια ή παροχή κρατικής εγγύησης για τμήμα του δανείου. Περίοδο χάριτος καταβολής δόσης ανάλογα με την εκτιμώμενη περίοδο απόδοσης της επένδυσης. Στη περίπτωση απόδοσης της επένδυσης το κράτος ανακτά τα κονδύλια που κατέβαλε και αποχωρεί εκτός αν πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας. Εξακολουθεί να απολαμβάνει εσόδων ανάλογα με τη συμφωνία παραχώρησης της Πατέντας. Στην περίπτωση αποτυχίας οι απώλειες κατανέμονται ανάλογα με τη συμμετοχή.
Προφανώς στον τομέα των χρηματοδοτικών σχημάτων διάχυσης του ρίσκου απαιτείται περισσότερη εμβάθυνση, προβληματισμός, ιδέες.

Ø  Μηχανισμοί διασύνδεσης ερευνητικών μονάδων-βιομηχανίας
Ο τομέας αυτός έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα τόσο επικοινωνιακά όσο και χρηματοδοτικά. Έχει συγκεντρώσει τις βασικές δράσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής για δύο λόγους:
·         Επικοινωνιακά για να συγκαλύψει την πλήρη αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο θέμα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και
·         Χρηματοδοτικά για να λειτουργήσει ως μηχανισμός μεταφοράς κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων σε ημέτερα συμφέροντα και να στηριχθεί ο ρουσφετολογικός μηχανισμός των κυβερνήσεων.
Αν γίνει μια απόπειρα να καταγραφούν τα κονδύλια που έχουν διοχετευθεί τα τελευταία χρόνια στο τομέα αυτό μέσω των Τεχνολογικών πάρκων, σεμιναρίων, ημερίδων κλπ. το αποτέλεσμα θα αποκλίνει κατά πολύ και από την πιο τολμηρή φαντασία. Τα τεχνολογικά πάρκα έχουν αποτύχει πλήρως και για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Τα ενημερωτικά σεμινάρια και οι ημερίδες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα  διασύνδεσης ερευνητικών μονάδων-βιομηχανίας. Κατά την άποψή μου οι ορθότεροι τρόποι επίτευξης αυτού του στόχου  είναι:
·         Η υλοποίηση της δράσης ίδρυσης επιχειρησιακών Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Οι προσλήψεις νέων και έμπειρων ερευνητών αποτελούν τον καλύτερο σύνδεσμο ανάμεσα στις ερευνητικές μονάδες προέλευσής τους και τη βιομηχανία.
·         Χρηματοδότηση για την καθιέρωση και διενέργεια ετήσιου «Συνεδρίου» παρουσίασης των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων (πατεντών) που είναι στη φάση αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων.
·         Κατάργηση όλων των χρηματοδοτικών δράσεων για ενημερωτικά σεμινάρια κλπ και διοχέτευση των πόρων που θα εξοικονομηθούν στην ερευνητική δραστηριότητα.
·         Αλλαγή της χρήσης των χώρων των Τεχνολογικών Πάρκων από χώρους φιλοξενίας μαγαζιών, κυρίως πληροφορικής, σε χώρους συγκέντρωσης ερευνητικών υποδομών ευρείας χρήσης και προσβασιμότητας. 

Ø  Τομείς προτεραιότητας της βασικής έρευνας
Ο καθορισμός των τομέων προτεραιότητας της βασικής έρευνας στη χώρα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύ-παραγοντικό πρόβλημα. Η σύνθεση των απόψεων που θα κατατεθούν απαιτεί ιδιαίτερα σοβαρή διαχείριση. Κατά την άποψή μου ανάμεσα στα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων είναι:
·         Τομείς που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα αξιόλογου ερευνητικού προσωπικού με αποδεδειγμένη την ικανότητα παραγωγής γνώσης μέσω της βασικής έρευνας. Για παράδειγμα ο τομέας της Βιοιατρικής έρευνας με πολλαπλές κατευθύνσεις (βασική έρευνα βιολογικών μηχανισμών, λειτουργίες, ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ανάπτυξη ιατρικών αντιδραστηρίων υψηλής προστιθέμενης αξίας κλπ). Ο τομέας της Πληροφορικής επίσης ικανοποιεί το κριτήριο αυτό,  κλπ.
·           Τομείς στους οποίους η χώρα αντικειμενικά λόγω πλεονεκτημάτων αναπτύσσει ή θα αναπτύξει δραστηριότητες. Παράδειγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια κλπ. Η ενίσχυση της βασικής έρευνας παραγωγής γνώσης στο πεδίο της αποθήκευσης της ενέργειας, της ανάπτυξης υλικών υψηλής απόδοσης κλπ θα πρέπει να  αποτελούν τομείς επιλογής. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα δαπανά διαχρονικά μεγάλα ποσά για εισαγωγή τεχνολογίας και το πλεονέκτημα της χώρας λόγω υψηλής ηλιοφάνειας κλπ μετατρέπεται εύκολα σε μη ανταγωνιστική επενδυτική δραστηριότητα λόγω κόστους της επένδυσης. Στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα καθώς και σ’ αυτόν των ιχθυοκαλλιεργειών η χώρα μας διαθέτει σοβαρά ποιοτικά και στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών και εκτατικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η βασική έρευνα στους τομείς αυτούς είναι είτε ανύπαρκτη είτε αναποτελεσματικά κατακερματισμένη. Στη συνείδηση και την πρακτική των αρμοδίων η έρευνα στους τομείς αυτούς ταυτίζεται με μια εντελώς επιφανειακή εφαρμοσμένη έρευνα. Απαιτείται συνεπώς συγκεκριμενοποίηση των προτεραιοτήτων βασικής έρευνας στους τομείς αυτούς. Προφανώς συγκριτικά πλεονεκτήματα η χώρα μας διαθέτει και σε άλλους τομείς οι οποίοι θα πρέπει να καταγραφούν και να ιεραρχηθούν π.χ. Σεισμική προστασία, Ενέργεια, Ορυκτό πλούτο κλπ.
·           Τομείς στους οποίους υπάρχει σαφής επιστημονική εκτίμηση ότι θα διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα η Βιοτεχνολογία, η Βιο-μηχανική, η Νανοτεχνολογία κλπ. Σε ορισμένους από τους τομείς αυτούς υφίσταται ένα ικανό ερευνητικό προσωπικό, ενώ σε άλλους βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας του. Στο κριτήριο αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν και τομείς που αντικειμενικά απαιτούν πολύ μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίοι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν λόγω του περιορισμού αυτού, αλλά σταδιακά, σταθερά θα πρέπει να οικοδομούνται και να βρίσκονται στην προσοχή της πολιτικής πρακτικής.
·           Σταθερή και μόνιμη ενίσχυση της βασικής έρευνας στις θετικές επιστήμες Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία. Χωρίς την  γνώση που μπορεί να παραχθεί από τη βασική έρευνα στις θετικές επιστήμες οποιοσδήποτε άλλος ερευνητικός τομέας προτεραιότητας σύντομα θα χάσει τη δυναμική και τα πλεονεκτήματά του.
Στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών θεωρώ ότι πρέπει να συμβάλλουν με προτάσεις τους οι ερευνητές του αντίστοιχου χώρου.

Ø  Εφαρμοσμένη έρευνα
Η ύπαρξη των Πολυτεχνικών σχολών και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας παρέχει σοβαρά πλεονεκτήματα ανάπτυξης της εφαρμοσμένης έρευνας με ορισμένες όμως ουσιαστικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα απαιτείται:
·         α) διαθέσιμη γνώση από τη βασική έρευνα
·         β) ουσιαστική συγκεντροποίηση του ερευνητικού δυναμικού των ΤΕΙ που δραστηριοποιείται στο τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας. Ο κατακερματισμός που υφίσταται σήμερα οδηγεί σε κατασπατάληση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων,
·         γ) σε πρώτο στάδιο, εστίαση της εφαρμοσμένης έρευνας σε ώριμες για αξιοποίηση δράσεις,
·         δ) θα πρέπει να προϋπάρχουν σοβαρές διεργασίες χρηματοδοτικής ωρίμανσης άμεσης εφαρμογής των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς, σε αντίθεση με τη γνώση που παράγεται από τη βασική έρευνα, η γνώση της εφαρμοσμένης έρευνας μπορεί να καταστεί  σε σύντομο χρονικό διάστημα μη συμφέρουσα οικονομικά, ξεπερασμένη τεχνολογικά και τελικά μη αξιοποιήσιμη.
Η αναφορά σχετικά με την εφαρμοσμένη έρευνα στα ΤΕΙ και τις Πολυτεχνικές σχολές δεν σημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει ή  δεν γίνεται και στα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.
Ø  Χρηματοδοτική πολιτική
Τα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται για να τεθούν οι βάσεις για μια σοβαρή εθνική προσπάθεια στην έρευνα, με δεδομένη την πολιτική της ΕΕ και της κρίσης που διέρχεται η χώρα, είναι σαφώς δύσκολο να εξοικονομηθούν. Παρ’ όλα αυτά, με βασική προϋπόθεση την πολιτική βούληση  να δρομολογηθεί μια τέτοια κατεύθυνση, θα μπορούσε να αναζητηθούν πόροι από διάφορες πηγές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να εξεταστούν μέτρα όπως:
·         Να υπάρξει σταθερή και αυξανόμενη εθνική χρηματοδότηση της έρευνας η οποία σταδιακά θα πρέπει να προσεγγίσει τα ποσοστά ως προς το ΑΕΠ των προηγμένων χωρών.
·         Να γίνει άμεση και ριζική αναμόρφωση των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων του νέου ΕΣΠΑ επικεντρώνοντας τουλάχιστον στη βασική προϋπόθεση της έξυπνης εξειδίκευσης που είναι η έρευνα και καινοτομία (Research and Innovation strategy for smart specialization, RIS3 δηλ. στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση). Η χρηματοδότηση έργων τύπου επισκευή και κατασκευή δρόμων, διαχείριση αποβλήτων, μελετών, σχημάτων διασύνδεσης βιομηχανίας-ερευνητικών μονάδων κλπ όχι μόνο δεν ακουμπούν στα ελάχιστα θετικά της μειονεκτικής κατά τα άλλα για τη χώρα μας λογική της RIS3, αλλά παραπέμπουν σε μια προσπάθεια κατασπατάλησης πόρων και ικανοποίησης ημέτερων οικονομικών συμφερόντων. Αυτού του τύπου τα έργα θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΔΕ.  Αλήθεια, πια αποτελέσματα μη χρηματοδοτούμενης έρευνας θα μεταφερθούν στη βιομηχανία για να απαιτείται η χρηματοδότηση δοκιμασμένων και αποτυχημένων δράσεων και δομών για τη διασύνδεση αυτή και μάλιστα με προβλέψεις πολύ σημαντικών κονδυλίων;
·         Επιβολή ποσοστιαίας εισφοράς επί του τζίρου υπέρ της έρευνας σε επιχειρήσεις οι οποίες στήνονται και λειτουργούν με κρατικές επιδοτήσεις, τουλάχιστον μέχρι απόσβεσης της κρατικής επιδότησης.
·         Διάθεση των κρατικών εσόδων από τη διαχείριση-αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σύμφωνα και με όσα προτείνονται παραπάνω.
·         Επιβολή ποσοστιαίας εισφοράς υπέρ της έρευνας σε εισαγόμενα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.
·         Διαμόρφωση χρηματοδοτικών κανόνων των ερευνητικών μονάδων στοχεύοντας στην καλλίτερη εφικτή αξιοποίηση του συνόλου του ερευνητικού προσωπικού και των υποδομών και παράλληλη επιβράβευση της ερευνητικής αποτελεσματικότητας και πρωτοπορίας.
Οι προτάσεις που κατατίθενται στη παρέμβαση αυτή επιδιώκουν απλά να κεντρίσουν την προσοχή τόσο όσων συμμετέχουν με τον οποιονδήποτε τρόπο στη χάραξη της ερευνητικής πολιτικής όσο και των εργαζομένων, καθώς επίσης  για να ανοίξει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους ανθρώπους που διαθέτουν τις προϋποθέσεις συμβολής σε μια  τέτοια διαδικασία.
Στο τρίτο μέρος θα αναλυθεί το Νέο Εθνικό ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Ιωάννινα 14/10/2014
Βασίλειος Τσίκαρης
Χημικός Μηχανικός
Καθηγητής Οργανικής Χημείας, Παν/μιο Ιωαννίνων
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου
Με την Παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Subscribe to RSS Feed